Пральна машина стала чи не найнеобхіднішою побутовою технікою для нашого будинку, тому нам всім хочеться щоб вона прослужила якомога довше. Звичайно ж тривалість служби залежить від якості виробництва машини. Але не варто забувати, що багато залежить від того, чи добре ви за нею доглядаєте.

Зовнішній догляд.

Завжди слідкуйте за зовнішнім станом машинки. За допомогою м`якої губки видаляйте пил, який накопичується на корпусі, залишки порошку. Також слід приділити увагу гумовим частинам, їх краще витирати та чистити змоченою ганчіркою, можна з милом. Але ніколи не можна використовувати миючих засобів, бо вони можуть пошкодити гуму.

Розподільник миючих засобів.

Регулярно очищуйте розподільник миючих засобів, щоб при пранні порошок вільно поступав до білизни. Його треба вийняти з машини та промити теплою водою, а для ретельнішої чистки використовуйте стару зубну щітку, вона допоможе вичистити бруд у важкодоступних місцях.

Догляд за насосом.

Бажано раз на місяць проводити чистку насосу, знявши передню нижню панель та відкрутивши кришку. Як правило туди можуть потрапити дрібні предмети (гудзики, нитки, волосся, монети, папір і т.д). Для запобігання цього ретельно перевіряйте кишені перед пранням.

Догляд за люком та барабаном.

Ніколи не перевантажуйте пральну машину зайвими кілограмами, бо під час віджиму барабан починає розхитуватися і це призводить до поломок. Після прання відкривайте люк, щоб не утворювались неприємні запахи.

Шланги.

Завжди перевіряйте водонагрівний та зливний шланги, це одна з найпоширеніших поломок пральних машин. Тому необхідно вчасно виявити проблему і замінити шланг, щоб уникнути витікання води.

Вода.

Якщо є можливість встановіть фільтр на воду, яка буде надходити до пральної машинки для запобігання утворення накипу. Потрібно припиняти прання, якщо ви помітили збої в електропостачанні або перепади напору води. В кожній машині є кнопка «пауза» або «відсрочка часу» якою ви можете припинити прання. Після урегулювання збоїв можно спокійно продовжувати далі.

Чистка машини.

Накип є дуже частою причиною поломки пральних машин. Тому під час прання спеціалісти радять застосовувати пральні порошки з захистом для машини. А також один раз на рік необхідно проводити внутрішню чистку. Для цього потрібно засипати в розподільник порошок і відбілювач і без білизни запустити прання при найвишій температурі. Ця процедура позбавить барабан від накипу і очистить фільтр від бруду.

Як боротися з накипом?

Накип – це тверді відкладення, які утворюються на внутрішніх деталях пральної машинки і заважають її справній роботі. Якщо наліт не почистити, він заважає проводити тепло, в результаті чого тену доводиться працювати з більшою інтенсивністю. Зростають витрати електроенергії, а сам тен рано чи пізно згорає.

Найпростіше очистити пральну машину від накипу в домашніх умовах звичайною лимонною кислотою. Для цього потрібно насипати в лоток для подачі прального порошку 80-150 г лимонної кислоти. Її кількість залежить від об’єму барабана і жорсткості води у вашому крані. Тепер потрібно запустити найтриваліший режим прання з найвищою температурою. Зверніть увагу, білизну в барабан НЕ кладемо!

Після цієї процедури від накипу не залишиться й сліду. До слова, це ж засіб допоможе почистити машинку від цвілі, якщо вона вже встигла прижитися всередині вашої помічниці.

Як позбутися цвілі?

Цвіль – дуже шкідливий грибок, позбутися якого вкрай складно. Про її появу може свідчити неприємний запах з барабана машинки. Вона вкрай небезпечна для маленьких дітей та алергіків, тому чистити всі деталі техніки потрібно відразу після появи перших ознак грибка.

Почистити зовнішні частини машинки від цвілі можна за допомогою хлорки. Варто промити їх ганчірочкою, змоченою у хлорці або іншому ефективному засобу від цвілі. Лоток для завантаження прального порошку потрібно періодично виймати і мити під проточною водою. Якщо на ньому з’явилося хоч трохи цвілі, замочіть його в розчині білизни на півгодини, а потім ретельно промийте водою.

Очистити внутрішні частини машинки від цвілі можна все тією ж лимонною кислотою і максимальною температурою прання. Гаряча вода за наявності кислоти миттєво вб’є живий грибок.

Дотримуйтесь цих нескладних порад по догляду за пральною машиною і ваша помічниця буде довго служити вірою і правдою, допомагаючи у побуті.

Джерело