Планову перевірку відділу освіти, молоді та спорту Демидівської РДА здійснили фахівці Управління Держпраці у Рівненській області. Вони проінспектували загальноосвітні та позашкільні заклади району. Результати, на жаль, показали не належну роботу посадових осіб, відповідальних за дотримання нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. У приписі, наданому керівництву освіти району, наглядовці вказали на негайне усунення майже 150 порушень.

Характерним для переважної більшості закладів є недотримання вимог безпеки в електрогосподарстві, комп’ютерних класах (зокрема, відсутність заземлення), майстернях виробничого навчання тощо. Наприклад, в кабінеті хімії Вовковиївської ЗОШ І-ІІІ ступенів не працює витяжна шафа, а котельня Малівській ЗОШ І-ІІІ ступенів не обладнана засобами пожежогасіння. І кожне з цих порушень несе загрозу здоров’ю і життю. Серед серйозних недоліків – відсутність належних дозволів територіального органу Держпраці на виконання робіт та експлуатацію, технічне обслуговування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці Володимир Ситник проаналізував стан травматизму та охорони праці у закладах соціально-культурної сфери, в т. ч. у закладах освіти. Наглядовець вказав на обов’язок роботодавця щодо створення безпечних умов праці. Він також фахово розповів про належну організаці безпечного утримання та експлуатації електро- та газового господарств.

ЧИТААЙТЕ ТАКОЖ: Чи відкриють у Рівному нові дитячі садки?

Про основні вимоги: «Правил безпеки під час проведення навчально-виховного процесу в кабінетах (лабораторіях) фізики та хімії загальноосвітніх навчальних закладів», «Правил безпеки під час навчання в кабінетах інформатики навчальних закладів системи загальної середньої освіти» поінформувала освітян головний державний інспектор Інна Корнійчук. Вона також роз’яснила порядок проведення інструктажів з питань охорони праці.

Підсумовуючи нараду, її учасники вирішили:

- отримати у встановленому порядку дозволи Управління Держпраці на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та на виконання робіт підвищеної небезпеки;

- у встановленому порядку згідно з чинним законодавством поставити на облік об’єкти котлонагляду;

- не допускати до виконання робіт з підвищеною небезпекою працівників, які не пройшли в установленому порядку інструктажі, навчання та перевірку знань з охорони праці;

- не допускати до експлуатації несправні машини, механізми, устаткування та обладнання, повідомили у прес-службі Управління Держпраці у Рівне нській області.