Яке щире задоволення отримують любителі городу, коли тримають у руках плоди своєї праці — урожай! Звичайно, можна купити все овочі в супермаркеті, але свої смачніше, червоніший і ароматні. Які тільки культури не вирощують люди на своїх сотках на дачі! Помідори, картопля, огірочки, морква і, звичайно ж, буряк.

1. Насіння буряка - супліддя (в 1 г від 40 до 90 насінин) - починає проростати при температурі 5°С. Сходи й дорослі рослини погано переносять заморозок. Буряк вимогливий до вологості та родючості ґрунту, погано переносить затінення. Сприятлива для вирощування буряка реакція ґрунтового середовища - слабокисла або нейтральна (рн 6-7).

2. Кращі попередники буряка - огірки, рання картопля, капуста, під які вносили органічні добрива. На родючих ґрунтах вносять тільки мінеральні добрива. Навесні при перекопуванні ділянки вносять 15-20 г аміачної селітри або 20-30 г сірчанокислого амонію, 30-40 г суперфосфату й 10-15 г хлористого калію на 1 м2.

3. На малородючих ґрунтах під буряк вносять ще й органічні добрива: восени свіжий гній, а навесні перегній або компост (на 1 м2 4-5 кг гною або 2-3 кг перегною або 3-4 кг компосту). Для нейтралізації зайвої кислотності вносять 0,5-1 кг свіжомеленого вапна на 1 м2.

4. На городі буряк рідко вирощують окремою культурою - у більшості випадків він висаджується як ущільнювач з огірком, картоплею, по межах гряд і зрошувальних канав.

5. Посів буряка проводять восени під зиму й навесні. Навесні до посіву приступають, коли температура ґрунту на глибині 10 см підніметься до +8...+10°С (початок травня). Під зиму сіють наприкінці жовтня – на початку листопада й одержують у цьому випадку саму найраннішу продукцію (наприкінці червня).

Читайте також: Перелік основних садово-городніх робіт у травні

6. Навесні сіють на рівній поверхні, восени на грядах, у борозенки, зроблені на відстані 15-20 см одна від одної. Норма висіву насіння при весняному посіві 1,5-2 г, при підзимовому - 2-3 г на 1 м2. Глибина закладення насіння 2-3 см при весняному посіві і 3-4 см при підзимовому.

7. Підзимові посіви мульчують торфом або перегноєм. Для прискорення появи сходів при весняному посіві застосовують намочування і пророщення насіння (як у моркви). Буряк можна висаджувати розсадою, попередньо вирощеною у світлому теплому приміщенні. Розсаду з 3-4 справжніми листками саджають у відкритий ґрунт у першій декаді травня.

8. До появи сходів проводять розпушування мотиками-кішками або граблями поперек посівних рядків, а пізніше прополку бур'янистих рослин і систематичне розпушування міжрядь. Проріджують буряк двічі: перший раз - з появою 1-2 справжніх листків, на відстань 3-4 см, другий - коли у рослин буде 4-5 листків і коренеплід досягне 3-5 см у діаметрі, на відстань 6-8 см. Проріджування роблять по вологому ґрунту в похмуру погоду.

Читайте також: Загартування та висадження розсади в грунт

9. За період росту буряка проводять не менше двох підживлень мінеральними добривами: перше - після проріджування, друге - до моменту змикання бадилля в міжряддях. У першій половині вегетаційного періоду найбільш важливими є азотні, а в другій (при формуванні коренеплодів) калійно-фосфорні добрива. Протягом літа буряк поливають 2-3 рази, при нормі поливу 2-3 відра на 1 м2. За 2 тижні до збирання врожаю полив припиняють.

10. Збирають буряк до настання заморозку. Буряк обережно підкопують вилами, очищають коренеплоди від землі й обрізають гострим ножем бадилля залишаючи черешки довжиною не більше 1 см. Після того як зрізи задубіють, коренеплоди закладають на зберігання.

Джерело