При вирощуванні такої чудової культури як томати, садівники зустрічаються з рядом труднощів, найпоширеніша проблема - розсада помідорів не росте.

Розсада помідорів, вимагає дотримання певних умов, наприклад, дотримання особливого температурного режиму. Відразу після появи перших сходів протягом тижня ящики з розсадою прибирають у прохолодне місце, вдень температура має бути 16-18°С, уночі – 13-15°С.

Потім температуру можна підвищити до 20°С вдень і 16°С уночі. Зазначений температурний режим дотримують до появи у помідорів третього справжнього листочка (приблизно 30-35 днів). За цей час розсаду поливають 3 рази під корінь, третій раз полив здійснюють у день пікіровки за годину до її початку. Рекомендована температура води для поливу має складати 20°С.

Після появи двох справжніх листочків розсаду щодня (зранку) необхідно обприскувати нежирним молоком (1 склянка на літр води), дана процедура є профілактикою вірусних хвороб.

На 12 день після пікіровки розсаду підживлюють нітрофоскою (1 ст. л. на 10 л води). Полив здійснюють помірно в міру підсихання ґрунту.

Якщо при дотриманні зазначених умов розсада помідорів не росте або росте повільно, то тоді томати можна підживити стимулятором росту, наприклад, гуматом натрію. Розчин розводять до консистенції, що нагадує за кольором чай і підживлюють помідори по 1 склянці на рослину.

За два тижні до висадження помідори необхідно почати гартувати, виставляючи на балкон або під відкриту кватирку. Спочатку на 2-3 години потім на цілий день. Температура загартовування не повинна опускатися нижче 8-10°С.

Джерело