Заздалегідь перерахуємо роботи, які належить виконати нашим садівникам і городникам в травні. Від їх виконання багато в чому залежатиме майбутній урожай овочів і фруктів.

У саду

- Обов`язково встановіть ловчі пояси на стовбури плодових дерев, щоб запобігти проникненню в крону різних зимуючих в грунті шкідників.

- Проводьте посадку плодових дерев, дотримуючись усіх правил.

- Встановіть кілки або шпалери і підв`яжіть малину.

- Видаліть якісь молодих пагонів малини, якщо вони надмірно загущають кущ. Проведіть збір малинового жука, поки він не почав відкладати яйця.

- Рано вранці струсіть з гілок на попередньо розкладене під кущем покриття (змазане вазеліном) заціпенілих від холоду шкідників.

- В середині травня не забудьте обробити кущі чорної смородини настоєм бур`янів, це захистить її від стеклянніци.

- He забудьте, що не можна обприскувати отрутами сад під час цвітіння. Це шкідливо для самих квіток і згубно для відвідуючих їх бджіл.

На городі

- Проведіть необхідну обробку землі (весняну перекопування, боронування, розпушування).

- Прорихліть ущільнену грунт в пристовбурних кругах, обробіть міжряддя в плодових насадженнях і ягідниках.

- Висадіть розсаду біло- і червонокачанної капусти.

- Висадіть в теплиці і плівкові укриття загартовану розсаду томатів, огірків, баклажанів, перців.

- Висівайте насіння цибулі, моркви, буряка, редису, ріпи, брукви, петрушки, салату, кропу, гороху, щавлю, бобів.

- Прийшла пора висаджувати картоплю.

- Не поспішайте висаджувати у відкритий грунт розсаду теплолюбних культур, ще можливі поворотні заморозки.

- Під деревами і кущами поставте ємності з водою. Висаджену розсаду укрийте плівкою, паперовими ковпаками, мішковиною або тирсою.

- Сходи ранньої картоплі подокучьте землею, закриваючи верхівки. Навколо молодої розсади розсипте зрілий компост або перегній - це допоможе їй вкоренитися.

- У посушливу погоду регулярно, хоча б через день, поливайте редис, інакше коренеплоди будуть дрібними і дерев`янистими.

- Капусті в спекотні дні влаштовуйте освіжний душ холодною водою (дощуванням). Нe забудьте про озимий часник.

- Коріння часнику розташовуються неглибоко, тому якщо верхній шар землі підсохне, у рослин відразу ж почнуть жовтіти листя, призупиниться розвиток.

У квітнику

- Як тільки відтане грунт, на постійне місце висаджуйте саджанці троянд.

- Висаджуйте розсаду холодостійких однорічних культур: гвоздику Шабо, декоративну капусту, левкой, лобелія, Лобулярія, хризантему. Але при загрозі заморозків висаджені рослини прикрийте.

- Коли мине загроза травневих заморозків, приступайте до висаджування розсади теплолюбних літників у відкритий грунт.

- Після посадки притените молоді рослини. Висадіть бульбоцибулини гладіолусів.

- Продовжуйте догляд за тюльпанами, нарцисами, гіацинтами. Після закінчення цвітіння поливайте цибулинні ще два тижні - в цей час йде посилене накопичення поживних речовин в цибулинах.

- Тюльпани, заражені вірусом пестролепестности, терміново викопайте і знищіть. Інакше він може поширитися на інші рослини, так як його розносять сисні комахи.

- Садовий інвентар після роботи з хворими тюльпанами обробіть антисептиком, так як зараження можливо і при зрізі одним і тим же ножем (секатором) спочатку хворих, а потім - здорових рослин.

- У другій-третій декаді травня час сіяти дворічники: гвоздику гренадин, турецьку, дзвіночок середній, наперстянку пурпурову, рожу.

- У третій декаді травня висаджуйте квіти в контейнери, ящики або горщики, щоб прикрасити балкони і веранди.

- Своєчасно прорідити ранні квітневі посіви холодостійких однорічників: волошок, Діморфотека, иберис, маку, матіоли, резеди, скабіози, ешшольціі і ін.

Джерело