Незабаром літні канікули і перед батьками гостріше постає запитання, чим же зайняти дітей на літо. Варіантів тут є декілька: погостювати у бабусі з дідусем чи в інших родичів, залишитися удома або ж поїхати до табору. Багато батьків є прихильниками останнього, оскільки він має безліч переваг, при правильному виборі, звісно ж.

Табір – це особливі спогади, досвід, емоції.

Крім того, що хороший табір піде на користь дитині, це ще й можливість для батьків відпочити та позбутись левової частки щоденних клопотів хоч на нетривалий період.

Необхідні документи:

Договір з батьками.

Анкета дитини (Додаток 1 до договору, заповнюється батьками).

Медична довідка про стан здоров'я дитини від терапевта.

Копія свідоцтва про народження дитини.

Копії паспорта (для звірки інформації в договорі).

Путівка в табір.

- Погостювати у село до бабусі, звичайно, поїдемо, адже вона чекає на внуків, та й діти не проти на деякий час там залишитись, адже тут і ставок неподалік від дому, і велике подвір’я, де можна покататися на велосипеді чи набігатися вдосталь, погратися з собакою. Є чим зайнятися, - ділиться планами щодо дитячого дозвілля мати трьох дітей Ольга Оробко. – Та спершу плануємо з чоловіком відправити дітей у дитячий табір. Думаю, це чи не найдоцільніший варіант літнього дозвілля для малюків та підлітків. Самі колись їздили. Це особливі спогади, досвід, емоції. З дня на день бронюватимемо місця. З таборами вже визначилися, тепер підбираємо час. Обирали заклад відпочинку профільний, аби час був використаний з користю, а син та доньки отримали приємні враження та нові знання й навики. Середульша донька, їй зараз п’ятнадцять, дуже цікавиться програмуванням та всім, що пов’язано з веб-дизайном, тому цьогоріч вона поїде в ІТ-табір. Вона навіть із кишенькових грошей відкладала собі на поїздку, настільки хотіла потрапити туди. Думаю, їй буде цікаво з однодумцями. До того ж, хтозна, може це буде її майбутньою спеціальністю, а тут вона ще раз зважить, чи це її. Старший син, йому шістнадцять, поїде в мовний табір. Оскільки за рік планує вступати в закордонний вуз, то навики розмовної англійської йому знадобляться. Табір він обирав собі сам, ми йому поставили лише умову, аби по грошах було не дорожче за вказану нами суму. Отож він разом іще з трьома друзями поїде до Польщі. А ось наймолодша одинадцятирічна донька поїде на свої перші спортивні збори у табір на березі моря в Болгарію. Думаю, це піде їй на користь. В таборі буде вперше, та оскільки їдуть вони тією ж групою, що й займаються, і всі знайомі між собою, а вона доволі комунікабельна та самостійна, проблем виникати не мало б. Період заїздів плануємо так, аби вони збіглися у часі, а ми з чоловіком змогли взяти відпустки та відпочити від метушні і просто побути удвох. Звичайно, це все затратно, та нічого не вдієш, адже не хочеться, аби діти все літо провели в місті за комп’ютером чи на гульках, або в селі. Це ж дитинство і воно має бути сповнене радісних моментів, а не сірих буднів, яких і так вистачає. Торік старші син і донька теж їздили у табір, обоє в мовний, залишилися задоволені. Тоді їхній відпочинок обійшовся приблизно у 13000 гривень. Цього року вийде трохи дорожче.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Не варто гнатися за дешевизною

Батьки з досвідом дитячих поїздок радять добре вивчати інформацію про заклад, перш ніж зробити вибір, поцікавитися відгуками тих, хто там був, а головне – не гнатися за дешевизною.

- У нашій родині двоє дітей. Старшому синові п'ятнадцять, молодшій доньці тринадцять. Обоє в таборах проводять частину літніх канікул із десяти років. Думаю, це розвиває самостійність, допомагає краще пристосовуватися до нового середовища, знаходити спільну мову з однолітками. Вдома чи у родичів такого досвіду не буде. Наші їдуть щороку залюбки, не розумію, чому деякі батьки так бояться цього, - дивується батько двох дітей Олександр Думний. – Якщо табір хороший, то й боятися нема чого. Інша справа, що багато хто хоче і щоб відпочинок був першокласним, і щоб майже задурно. А так не буває. Ну не може бути шикарних умов проживання, п’ятиразового повноцінного харчування і цікавої програми протягом двох тижнів за дві тисячі гривень, та й за три теж. Такі реалії. Не кажу, що в дешевих таборах погано, просто не варто очікувати від них надто багато. Просте харчування, рухливі ігри і посередні умови – все, що отримає там дитина. Чи варте воно того, то вже вибір батьків. А хороші варіанти починаються в середній ціновій категорії і вище. Та аби дозвілля все ж принесло якусь користь, думаю, варто переплатити. Якщо й економити, то не на дітях. З іншого боку, хоч би який табір ви обрали, обов’язково читайте відгуки про нього, причому на різних ресурсах, попитайте у знайомих, де були вони та які враження від поїздки. Вибір не любить поспіху. Так само гляньте фото та відео, багато таборів їх надають на сайтах. Роздивіться розміщення. Непогано, якщо табір матиме профіль, цікавий дитині. Наші, наприклад, їздять у мовні. Одного разу, правда, син був у наметовому, але йому там не сподобалося, а на поїздці якраз наполягли ми з дружиною. Якщо коштів обмаль, думаю, краще взагалі не відправляти дитину нікуди, аніж абикуди. Тим паче, що влітку працюють різноманітні секції, і в дитини буде час визначитися із хобі до початку навчального року, або ж вдосконалюватися у тій сфері, в якій вона вже займається. Якщо брати фактор в Україні чи за кордоном, то скажу, що більше все-таки довіряю закордонним пропозиціям.

Шукати табір простіше в мережі

Як напевно і все нині, табір легше підшукати в мережі. Є цілі ресурси, присвячені цій тематиці. Наприклад, портал childcamp.com.ua, пропонує ознайомитися з таборами як в Україні, так і за кордоном. Пропозиції поділені за розміщенням, профілем, сезонним та часовим фактором. Кожен табір має детальну інформацію про те, чим займатиметься там дитина, які навики отримає, скільки часу триває зміна та який розпорядок дня пропонують, фото та відео, а також відгуки відвідувачів. Детально розписаний також набір необхідних документів, який в різних закладах може відрізнятися. Так само вказано набір потрібних документів та інвентарю, якщо в ньому є потреба. Вказана вартість дає змогу порівняти ціни.

Табори бувають різні

Звісно, табори, перш за все, різняться за розміщенням. На морі чи в горах, біля річки чи в лісі, в Україні чи за кордоном. До речі, пропозицій щодо останнього є чимало. Найбільш популярними є пропозиції з ближніх країн Європи, таких як Чехія, Словаччина, Польща, Білорусь і Грузія. Можна залишити дитину і в більш віддаленому літньому таборі, наприклад, в Німеччині або Великобританії. Для тих, хто хоче щось екзотичніше, є можливість вибрати літній табір в США, Скандинавії або навіть у Південній Кореї. Правда, віддалені табори вартують дорожче і часто взагалі недоступні пересічним громадянам.

Говорячи про тематичні напрямки, то серед найпопулярніших – наметові табори, мовні, ІТ, творчі, спортивні тощо.

Джерело: pogliad.ua