Люстра з кришталю служить прикрасою інтер'єру і дуже високо цінується. Доглядати за нею треба дбайливо, а для цього слід знати, як помити кришталеву люстру, і як почистити її від пилу.

Суха чистка люстри

Якщо вона у вас висить в заміському будинку або в кімнаті з щільно закритими вікнами і хорошою системою кондиціонування, то чистити її треба лише періодично, обережно змахуючи пил. Найскладніші забруднення - жир і кіптява - їй не загрожують, стало бути, робити генеральне прибирання треба дуже рідко.

Найкраще скористатися антистатической мытлою, яка ефективно змете пил, і не буде утворювати статичної електрики. Під час прибирання обов'язково надягають матерчаті рукавички, щоб не залишити на кришталевих підвісках люстри відбитків пальців. Просуваються знизу вгору, стежачи за тим, щоб деталі не вдарялися сильно один об одного.

Засоби для миття

Якщо настав час генерального прибирання і люстру треба не просто почистити, але й помити, то використовують спеціальні миючі засоби. Серед сучасних методів найбільш простим є використання піни в аерозолі.

- Під люстрою розстеляють тканину.

- Оббризкують всі елементи чистячою піною з аерозолю.

- Залишають піну стікати.

Після того як миючий склад стече, а поверхня кришталевих деталей підсохне, світильник засяє і засліпить своїм блиском, як йому і належить.

Така піна не всім підходить, тому пропонуємо скористатися більш дешевими засобами.

Акуратно зніміть люстру, розберіть її на частини. Можна робити це поетапно, щоб не заплутатися. Спочатку, наприклад, розібрати верхній ярус, потім нижній. Деякі конструкції влаштовані так, що їх розбирати не можна. У цьому випадку треба буде мити люстру цілою.

У кожному разі промийте кожну її деталь водою з розчиненим у ній засобом для миття посуду, за допомогою засобу для вікон чи іншого миючого засобу без вмісту хлору. Окремо протріть каркас, патрони для вкручування ламп та інші елементи. Ганчірочку вибирайте не ворсисту і ретельно її віджимайте.

Після цього кожну деталь промивають у чистій воді з додаванням нашатирного спирту (півлітра води + 100 мл спирту). Спиртом добре чистити сліди жиру, і після нього кришталь блищить, так що насухо протирати його не треба.

Якщо на люстрі немає шару кіптяви, то можна один раз прополоскати всі деталі у воді з нашатирним спиртом. Це дозволить одночасно почистити їх і додати їм блиск.

Тим, хто не переносить запах нашатирю, можна порадити протерти всі деталі насухо чистою серветкою, щоб на них не залишилося вапняного нальоту від води.

Який би ви спосіб не вибрали, чистити люстру бажано в рукавичках з бавовняної тканини. Це захистить її від жирних слідів і убезпечить від того, що якась деталь може вислизнути з рук.

Миємо, не знімаючи

Люстру можна не знімати, якщо це представляє для вас труднощі. У цьому випадку перед миттям обов'язково перевірте, щоб вона була відключена від мережі. Підставте драбину або взберіться на стіл. Переконайтеся, що конструкція, на якій ви будете працювати, стійка. Підлогу під люстрою треба застелити клейонкою або тканиною, щоб сильно його не замочити. Помийте всі кришталеві і металеві елементи одним з описаних вище способів. Вмикайте світло тільки після того, як переконаєтеся, що ваш предмет інтер'єру повністю висох.

Що заборонено робити з кришталем?

Коли ви будете чистити кришталеву люстру, не забувайте про те, що заборонено робити.

- Мити в гарячій воді.

- Протирати ворсистою тканиною.

- Застосовувати абразивні порошки та щітки.

- Застосовувати мильні розчини, від яких залишаються плівки на кришталі й розводи.

Пам'ятайте, що якість кришталю може бути різна, це ж стосується і збірки люстри. Намагайтеся використовувати перевірені методи, дотримуйтесь рекомендацій по догляду за кришталем. Якщо конструкція досить складна, то сфотографуйте її з різних боків, щоб після розбирання правильно зібрати.

Читайте також: Готуємо власноруч безпечний миючий засіб

Як обрати якісну хлібопічку?

Джерело