Кожна господиня рано чи пізно має спробувати рецепт смачної паски і приготувати її для своєї сім'ї. Чому б не зробити це цьогоріч? Адже паска - це культовий хліб, який готується до свята Воскресіння Христового.

Рецепт паски з цукатами

Інгредієнти:

борошно - 5,5 склянки,

дріжджі - 50 г,

молоко - 1,5 склянки,

жовтки - 10 шт.,

білки - 3 шт.,

цукор - 1 склянка,

масло - 250 г,

родзинки - півсклянки,

коньяк - 2 столові ложки,

цукати - 2 столові ложки,

цедра лимона - 3 чайні ложки,

мускатний горіх - 1 чайна ложка,

ванільний цукор - 3-4 чайні ложки,

сіль - за смаком.

Як приготувати паску?

Для приготування паски заварюємо півсклянки борошна в такій же кількості киплячого молока й розмішуємо до утворення еластичної маси.

Дріжджі розводимо в половині склянки теплого молока, змішуємо з половиною склянки борошна і ставимо в тепле місце на 10 хвилин.

Змішуємо заварене борошно з дріжджами. Накриваємо тісто для паски рушником, ставимо в тепле місце й чекаємо, поки воно підійде.

Жовтки, цукор і сіль перетираємо в однорідну масу добіла. Половину цієї маси вливаємо у дріжджову суміш, додаємо чверть склянки борошна, вимішуємо й даємо підійти протягом години.

Додаємо другу порцію жовтків із цукром і решту борошна. Місимо тісто для паски, поки воно не відставатиме від рук.

У готове тісто для паски вливаємо розтоплене й охолоджене масло, вимішуємо, додаємо прянощі й коньяк. Знову даємо тісту підійти.

Тісто для паски перемішуємо й додаємо в нього родзинки й цукати, обвалявши їх у борошні.

Викладаємо тісто для паски у форми. Посипаємо зверху родзинками й цукатами. Даємо тісту для паски ще раз підійти у формочках.

Змащуємо паски зверху яєчним жовтком і ставимо в духовку на 45 хвилин. Перевіряємо готовність паски дерев'яною паличкою.

Робимо глазур для пасхи: перетираємо білки з цукром. Змазуємо глазур'ю готові паски.

Джерело