Жасмин належить до сімейства маслинових. Його батьківщина - тропічні та субтропічні ліси, хоча деякі види жасмину зростають і на Кавказі. Ця рослина – ліана з непоказними квіточками-зірочками, що виливають неймовірно приємний аромат. Саме за схожий запах, садовий чагарник чубушник, стали називати жасмином.

КІМНАТНІ СОРТИ ЖАСМИНУ

Жасмин багатоквітковий. Один з найбільш швидкозростаючих різновидів. Потребує частої обрізки. Жасмин самбак. Інші назви – арабський жасмин, індійський жасмин. Один з найпопулярніших сортів. Саме квіти жасмину цього виду додають у китайський зелений чай з жасмином. Цвітіння самбака майже безупинне. Цікава особливість: білі квіти самбака, відцвітаючи, рожевіють.

Жасмин крупноквітковий. Його ще називають лікарським. Батоги цієї ліани можуть досягати 10 метрів у довжину. На відміну від величини пагонів, листя крупноквіткового жасмину маленьке, близько 3-х сантиметрів.

Жасмин королівський відрізняють подовжене округле листя й великі квіти без запаху.

Жасмин голоквітковий. На відміну від багатоквіткового і крупноквіткового, голоквітковий жасмин квітує жовтими «зірочками». Цікавий процес його цвітіння: з настанням зими частина листя обпадає з ліани, на його місці з'являються суцвіття яскраво-жовтого кольору.

КОРИСНІ ЯКОСТІ ЖАСМИНУ

Запах жасмину відрізняється від багатьох інших сильних ароматів. Він впливає на самопочуття й настрій людини, а також іонізує приміщення. Прийнято вважати, що аромат жасмину поліпшує сон.

Жасмин, це не просто горщикова рослина, родом з південних широт. Це квітка, що вирощується у промислових масштабах. Її квіти додають у чай, ароматизуючі засоби для ванн, саше. Також, із квітів жасмину вичавлюють ефірну олію. Ефірна олія з квітів жасмину має лікувальні якості, вона може служити антидепресантом, знижувати біль, загоювати ранки й поліпшувати кровообіг.

Джерело