Фортуна вчергове посміхнулася рівненським археологам. До їхніх рук потрапила знахідка, яка свідчить про те, що на території сучасного Рівного жили трипільці. Раритетові не менше 5 тисяч років - припускають фахівці. Його знайшов рівнянин на своєму городі. А з ним і ритуальне поховання давньої цивілізації - аналогів якому в Україні поки не знаходили - запевняють археологи.

На давнє поховання рівнянин Олександр Філінський натрапив на власному городі. Копав каналізацію і в землі, що на ній росте капуста та кукурудза, побачив кістки. Каже, спершу й не зрозумів, що вони людські.

Згодом чоловік натрапив на предмет, котрий розвіяв останні сумніви, що на території його господарства було стародавнє поховання.

Цей предмет старовини дивом зберігся - кажуть археологи. Адже вік його сягає кінця четвертого - початку третього тисячоліть до нашої ери. За формою та матеріалом - а це глина - знахідка дає підстави науковцям свідчити - перед нами доказ того, що на території Рівне нщини були трипільські поселення пізньої доби.

Наразі археологи намагаються відкопати решту скелету, який ймовірно належав трипільцю.

Чи є поруч подібні поховання, фахівці можуть лише припускати. Адже по-сусідству звели новий масив. Археологів на будівництво не запрошували. Тож єдине, на що сподіваються фахівці - що рівнянин якнайшвидше передасть цінну для історії знахідку до краєзнавчого музею.