(*Традиційно сирну паску готують у вигляді чотиригранної піраміди, яка уособлює Голгофу. Готують паски трьома способами - заварюють, запікають і пресують. Всі види трохи відрізняються за смаком, хоча основне правило - це якісні продукти і певні тонкощі процесу.*)

Чому вона так називається? Тому, що в її складі багато різних сухофруктів, горіхів, цукатів, а раніше таку розкіш собі могли дозволити лише заможні люди.

Інгредієнти:сир жирний - 500 гр, жовтки - 3 - 4 штуки, сметана - 200 гр, вершкове масло - 100 гр, цукор - 100 гр, ванільний цукор -1 ч. ложка, родзинки - 100 гр, мигдаль, або будь-які інші горіхи - на власний розсуд.

Приготування:

1. Родзинки промити і залити окропом на 20 хвилин. Після чого воду злити, а родзинки викласти на два шари паперових рушників, і ще одним шаром промокнути його, щоб вода не залишилася.

2. Сир найкраще використовувати жирний, з нього паска виходить особливо смачною. Його треба пропустити через сито, і навіть не один, а два рази. Повинна вийти сирна маса без крупинок, так паска виходить більш ніжною.

3. Додати в протертий сир жовтки, цукор і ванільний цукор. Перемішати лопаткою.

4. Додати сметану і продовжити перемішувати до однорідності.

5. Заздалегідь дістати з холодильника вершкове масло, порізати його кубиками і залишити на столі при кімнатній температурі. Воно повинно стати м'яким і податливим.

6. Вже злегка підтале масло додати в суміш і збити міксером в пишну однорідну масу.

Читайте також: Чого не можна класти у великодній кошик

7. Приготувати товстостінну каструлю з таким же товстим дном. Викласти в неї отриману масу і поставити на самий маленький вогонь. Так як стінки у каструлі товсті, маса не горітиме, а буде тихенько нудитися на вогні і вийде такої консистенції, як треба.

8. Варити масу треба до стану поки на поверхні не з'являться перші бульбашки, тобто до моменту закипання.

Кип'ятити ні в якому разі не рекомендується! Протягом всього процесу варіння перемішувати масу дерев'яною лопаткою, не дозволяючи їй пристати до дна.

9. Як тільки на поверхні з'явилися перші «бульки», каструлю зняти з вогню і поставити в каструлю більшого обсягу, наповнену холодною водою.

10. Тепер наше завдання остудити масу. Для того, щоб це сталося швидше, заздалегідь треба приготувати лід, і покласти його в каструлю з холодною водою.

11. Готова схолонувша маса повинна загуснути. Коли це станеться, її треба прикрити кришкою і відправити на дві години в холодильник.

12. Підготувати форму для випікання і марлю. Якщо її немає взагалі, то приготуйте друшляк або сито. Важливо, щоб ємність була з отворами для стікання сироватки.

13. І так, наступний етап. Марлю згорнути в два шари, змочити її в воді і віджати. Вистелити всю поверхню форми.

14. Дістати з холодильника творожну суміш, додати в неї родзинки і горіхи. Горіхи можна покласти як цілком, так і подрібнити їх. Дуже добре додавати мигдальні пелюстки, вони тонкі, і з ними паска виходить особливо ніжною. Але взагалі, як уже говорилося вище, можна додати і будь-які інші сухофрукти, горіхи, цукати і цедру.

15. Заповнити форму отриманою сумішшю. Прикрити марлею, звернувши її зверху конвертиком, покласти невелику дощечку і поставити зверху гніт.

16. Поставити форму в миску, і прибрати її в холодильник на 1,5 - 2 дня. Гніт не прибирати, він дозволить спресувати всю масу і віджати зайву рідину.

17. Коли час вийде, дістати форму і прибрати стінки. Потім акуратно і плавно, не роблячи різких рухів, прибрати марлю.

18. Подати на стіл і їсти з задоволенням!

Як бачите, нічого складного в приготуванні немає. Звичайно за часом це займає досить багато часу, але в цьому немає нічого страшного, адже весь цей час паска стоїть в холодильнику і готується сама. А сам процес приготування багато часу не займає.