(*7 квітня відзначають одне із найбільших весняних свят - Благовіщення . Слово "Благовіщення" означає добру, радісну звістку про те, що почалось звільнення роду людського від гріха і вічної смерті. *)

Архангел Гавриїл був посланий Богом в місто Назарет до Пресвятої Діви Марії і повідомив, що Господь обрав її бути Матір'ю Божою. Ангел з'явився в будинок праведного Іосифа, коли Марія читала Священне Писання, і сказав: "Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами". Далі ангел повідомив, що Марія народить сина і має назвати його Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня і хай буде так, як хоче Бог.

Що не можна робити у Благовіщення

У світле свято Благовіщення здавна наші предки знали, що можна робити, а чого не можна. Може і нам прислухатися до цих порад?

- Ні в якому разі не пересаджуйте розсаду. Вона буде слабка і без врожаю залишитесь.

- Одягайте чистий одяг, але не новий. Інакше зіпсується швидко і зноситься.

- Справи в цей день не починали, знали, порожніми будуть.

- Ніхто не повинен збиратися в дорогу. Тільки даремно час витратите або ще щось неприємне відбудеться.

- У свято Благовіщення від господарів тільки тварини і птахи ласощі отримували. Людям же у борг давати не можна! Навіть з жменею насіння щастя віддасте своє і везіння.

- В цей день ніж на кухні не тримали – різати не можна. Голки подалі прибирали – не шили нічого. Інакше і справи зашиєте і щастя погубите.

Також, вважається якщо воду в Благовіщення освячували, то вона властивості цілющі набувала і цілий рік свіжою залишалася. Але ємність з нею подалі від чужих очей тримали, щоб ніхто з думками дурними не торкався і не зіпсував.

Народні прикмети на Благовіщення:

- Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.

- Якщо 7 квітня ще лежить на дахах сніг, то і на 1, і на 6 травня він у полі буде.

- Який цей день - такий і кінець місяця.

- Якщо на Благовіщення сонце сходить на чистім небі, то весна рання, якщо в полудень - середня, якщо ясно ввечері - пізня.

- Благовіщення без ластівок - холодна весна.

- Якщо з'являться жаби і зникнуть, то стільки ще буде холодно.

- На Благовіщення гарна погода - гарний врожай.

- Якщо ввечері зоряно, то вродять коноплі.

- Якщо на Благовіщення летить сніг - літо неврожайне.

- Якщо на Благовіщення півень на порозі нап'ється, то на Юрія (6 травня) віл напасеться.

Велике свято Благовіщення для того і дано нам, щоб Господа прославляти, молитви читати, душу очищати, за образи прощати. Якщо відчули, що так і тягне до роботи руки докласти, знайте, нечиста спокушає. Не можна їй піддаватися і за справу братися.

А також читайте: Привітання з Благовіщенням Пресвятої Богородиці