Маленькі клубочки з ниток на поверхні вовняного та трикотажного одягу псують зовнішній вигляд речей.

Основні причини появи катишків на поверхні тканини:

- склад тканини (найбільш схильні до появи катишків повністю натуральні тканини та матеріали з невеликим вмістом синтетики);

- неправильний догляд (прання невідповідними засобами і при більш високій температурі води, ніж рекомендовано для даної речі);

- рихлість тканини (погано скручені нитки в структурі полотна);

- довгі нитяні протяжки в тканини, які візуально помітні;

- тертя тканини по поверхні, наприклад, катишки часто з’являються на рукаві в районі ліктьового суглоба, якщо ви довго працюєте за письмовим столом.

Способи видалення:

Машинка для видалення катишків. Прилад допоможе швидко і легко впоратися з проблемою. Його можна використовувати як для трикотажних, так і для делікатних вовняних тканин, таких як ангора і мохер. Ви можете регулювати висоту роботи ножа, що попередить пошкодження декоративних прикрас на тканині.

Бритва. Інструмент, який потрібно використовувати обережно, щоб не пошкодити структуру тканини. Найкраще підходить для трикотажу, гладких тканин, що не мають малюнка. Бажано користуватися не новою бритвою, щоб не пошкодити тканину.

Скотч. Вибирайте дуже липку стрічку і обробляйте тканину за принципом дії воскових смужок для епіляції. Спочатку добре притисніть скотч липкою стороною до тканини, а потім різко відірвіть від поверхні. Більшість кошлатання при цьому залишається на стрічці.

Ролик з липкою стрічкою. Зручний пристрій, який підходить для будь-якого типу тканини. Але, на жаль, воно видаляє лише невеликі катишки, які нещодавно утворились. З більш серйозною проблемою ролик не впорається.

Манікюрні ножиці. Самий трудомісткий і довгий спосіб. Спочатку пройдіться по поверхні густим гребінцем, а потім акуратно зрізайте катишки по одному.

Наждачний папір. Ефективний спосіб видалення заплутаних вузликів. Видаляє катишки так само швидко і добре, як лезо, але при цьому менша ймовірність пошкодити тканину. Вибирайте наждачний папір з дрібним зерном. Не варто використовувати цей метод для гладких виробів, обробка може призвести до зайвої пухнастості полотна.

Зубна щітка. Цей спосіб підійде для делікатних тканин, які не можна обробляти бритвою або ножицями. Візьміть зубну щітку з м’якою щетиною і пройдіться по поверхні тканини, направляючи щітку вздовж волокон. Після вичісування замочіть річ в теплій воді з додаванням оцту, щоб повернути тканини пухнастість.

Хімчистка. Не всі знають, що в хімчистці можуть не тільки почистити і відпрасувати речі, але і видалити кошлатання з одягу. Якщо у вас немає часу і бажання боротися з катишкамі власноруч, зверніться за допомогою до професіоналів.

Джерело