Геологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в Костопільському районі Рівненської області, біля сіл Базальтового, Берестовця, Нового Берестовця.



pic З усіх запропонованих маршрутів, які малює гугл, я раджу їхати все таки через Костопіль - це найшвидше, найзручніше ну і по якості доріг на даний момент, найціліший напрямок. Відстань від Рівного становить близько 55 км.



pic Базальтовим сповпам належить величезна територія у кількості п'ять кар'єрів. Моя розвідка обійшла тільки 4. Нумерація кар'єрів зовсім не співпадає з документами, але вказівники і детальніша інформація не дуже доступна, тому я малюю Вам свою карту і даю свою нумерацію.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА: фахівці стверджують, що більше ніде в Європі ви такого не побачите. Кам’яні стовпи, які місцями мають висоту у кількадесят метрів, каскадом спускаються до чаші, заповненої прозорою і від того неймовірно синьою водою. Мільйони років тому на цьому місці лютували вулкани. Магма немов желе з пекельної кухні розтікалась, застигаючи й набуваючи оцих неймовірних форм. А потім пісок і крейда поховали застиглі базальти на неймовірну купу років. Кажуть, що відкрив їх геть випадково місцевий селянин. Десь в тридцятих роках XVII століття копав він собі щось на городі й зламав об камінь лопату. Та потім зметикував з відкопаного каміння зробити хаті фундамент. Ще кажуть, що копав він не просто так. Ніби неподалік Костополя згубив колись свого вельми коштовного персня король Ян Казимир. І велів помітити місцину, аби відшукати згодом. Ну а коли почали шукати – то й відкопали оцих кам’яних монстрів.Попри примітивні технології, брили навчилися виламувати. Властивість цих каменів – прямий рівний розкіл. Височенні й важкезні стовпи вивозили до навколишніх від-будов. Зокрема – костелу в Олиці. Проте справжній індустріальний розквіт ця частина Рівне нщини дістала наприкінці 20-х років XX століття. От коли для села Янова Долина (нинішнє Базальтове) настали воістину золоті часи. Польський уряд, який до того вимушений був закупати базальти в Швеції, розгорнув широкомасштабне видобування каменю на тодішніх своїх землях. У середині 30-х років в Івановій Долині працювало три тисячі чоловік — півтори тисячі українців та півтори тисячі поляків. Робітниче селище було електрифіковане і мало не тільки водопровід, а навіть каналізацію. Для сільської місцевості це було дивиною. До сусіднього села Злазне було прокладено спеціальну дорогу для велосипедистів. Будувався аеродром, діяли різні громадські і спортивні товариства, каси взаємодопомоги. В той час камінь виламували вже за допомогою вибухівки. Попри надзвичайно важку працю робітники були загалом задоволені. Адже робота непогано оплачувалась, а крім того в Яновій Долині діяла соціальна інфраструктура: дитячий садок, школа, клуб, село було телефонізовано і електрифіковано. А от після Другої світової інтенсивне виробництво припинилося. Та й кар’єри почали виснажуватись. Чимало з них вже є затопленими. Це попри те, що поклади місцевого каменю оцінюються в 200 мільярдів доларів. З місцевих базальтів вимощено майдани Відня, Москви, Парижу, Брюсселя, Варшави.

Аерозйомка рівнянина Юрія Ойцюся.

Якщо говорити вустами вікіпедії, можна розповісти про базальтові стовпи наступне. Дана пам'ятка є комплексною: стратиграфічною, петрографічною, мінералогічною, палеовулканічною. Розташована на західному схилі Українського кристалічного щита. Загальна протяжність відслонень базальтів у межах пам'ятки — 180–230 м. Також на території пам'ятки є мінерали адуляр, хлорит, яніт, кварц, халцедон, кальцит, барит, гематит, пірит, марказит, псиломелан, борніт, азурит, мідь самородна. Щільні ряди колон-багатогранників вражають монументальністю і геометричним досконалістю. Базальтові стовпи — це магматична порода, розбита тріщинами на характерні для базальту стовпчасті структури. У поперечному розрізі стовпи мають форму від чотиригранників до семигранників, що робить цей матеріал зручним для брукування вулиць і шляхів.

Великі поклади базальту були виявлені біля сіл Нового Берестовця і Базальтового у XVIII ст.

КАР'ЄР 1. Коли я потрапила сюди вперше, я ще встигла застати тут декілька помп, які викачували воду і техніку, яку певно чи не захотіли, чи залишили з надією, на те, що кар'єр не затопить і тут можна буде добувати базальт. Але природа взяла своє, і підземні води додали певної краси наявним стовпам. На фото Ви можете побачити верхівку екскаватора, і можна прикинути скільки метрів глибини водойми.

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

КАР'ЄР 2. Наймальовничіший кар'єр з базальтовими стовпами розташований в урочищі Янова Долина біля села Базальтового. Посеред затопленого водою кар'єра тут утворився маленький острівець, який називають «Островом кохання». Даний кар'єр також не дієвий, і саме на ньому влітку яблуку нема де впасти. Сила силенна людей приїздять відпочиити і покупатися. Вода насправді дуже чиста, і влітку тут дуже дуже спекотно. За однією із легенд вважається, що тут під застиглими брилами досі є поклади самоцвітів, а знайшовшому дорогоцінний камінь обов'язково посміхнеться щастя. Вода з затопленого кар'єру має цілющі властивості.

Підводна зйомка Юрія Ойцюся.



pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

КАР'ЄР 3. Це дієвий кар'єр, техніка стоїть, помпи працюють. Раніше як я приїздила сюди, в'їзд на територію був закритий, нині - у вільному доступі. Витвір природи розташований на західному схилі українського кристалічного щита. Товщина базальтових стовпів коливається від 0,6 до 1,2 м, а висота становить від 3 до 30 метрів. Вчені стверджують, що Поліський вулкан, що утворив цю красу природи, діяв 650 мільйонів років тому і вже ніколи не прокинеться. Базальтові стовпи утворилися з магми і мають форму від чотиригранників до семигранників.

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

КАР'ЄР 4. Тут Ви можете побачити залишки найвищих базальтових стовпів. Тут також працює техніка, тому унікальні стовпи простоять ще недовго. Величезні кам'яні колони вишикувались в кілька рядів один над одним, нагадуючи скам'янілі струменя води, неначе зачаровані якоюсь магією. У 1972 році це місце отримало статус геологічного заказника «Базальтові стовпи». Крім того, Базальтові стовпи увійшли до фіналу конкурсу «7 природних чудес України». Також тут проходили зйомки українського фільму "Поводир". З цим місцем пов'язано чимало легенд. За однією з них колись польський король, проїжджаючи по цих місцях, втратив свій перстень, але, оскільки шукати його часу не було, він зробив позначку у вигляді хреста на камені, щоб по ній знайти втрату. Кільце так і не знайшлося, але сталося диво - із землі піднялися кам'яні брили.

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

Заповідник «Базальтові стовпи» є прекрасним місцем для відпочинку і для вивчення допитливими туристами. Якщо ви хочете помилуватися творінням вулканічного походження, кращого місця ніж це, вам не знайти. Це місце дійсно вражає мальовничістю і манить до себе.

P.S. Звичайно розповідаючи про таке творіння природи, хочеться завершити історію оптимістичною ноткою, але я ж запрошую Вас відвідати це диво природи, тому просто попрошу - НЕ ЗАБРУДНЮЙТЕ ПРИРОДУ. Хочеться вірити в те, що люди все таки стануть на вищу сходинку, і перестануть зневажати навколишнє середовище.

pic

pic

pic

pic

pic

pic

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Мандруй і знай свій рідний край: Урвенна

Мандруй і знай свій рідний край: Тайкури

Мандруй і знай свій рідний край: Острог

Мандруй і знай свій рідний край: Дубно

Мандруй і знай свій рідний край: Тараканівський форт

Люби і знай свій рідний край! Як добре ти знаєш Рівне нщину? [ТЕСТ-ЧАСТИНА 1]

Люби і знай свій рідний край! Як добре ти знаєш Рівне нщину? [ТЕСТ-ЧАСТИНА 2]

Як добре ти знаєш кордони Рівне нщини? [ТЕСТ]

МИ ТАКОЖ Є У ТЕЛЕГРАМІ: Мандруємо разом або Rivne1.tv