Американський багатій Білл Гейтс та його дружина не байдужі до українських бібліотек. Родина мільярдерів готова поділитися статками, аби кожна книгозбірня - надто в селі - мала власний комп'ютер з інтернетом. На гроші Гейтсів сподіваються й бібліотекарі Рівненщини. У чому зізналися в своє професійне свято - Всеукраїнський день бібліотек.

Урочистості в органній залі, святкові зачіски та квіти - так бібліотекарі Рівне нщини відзначають своє професійне свято. Серед присутніх - переважно жінки. На запитання - як святкується - відповідають здебільшого з оптимізмом.

На сцену по черзі виходять представники влади. Переважно чоловіки. Дарують грамоти та квіти. Дехто ностальгує за дитинством.

Поки дорослі роздають нагороди, шестикласниці Олеся та Тетяна після уроків поспішають до сільської бібліотеки. Кажуть, заходять сюди мало не щодня. Надто коли з'являються нові книжки. Дівчатам до смаку - пригодницькі романи та енциклопедії.

Саме першокласники та підлітки - часті гості бібліотеки в Великій Омеляні - розповідає її господиня. Каже, книгозбірня - чи не єдине місце, де діти можуть пізнати щось корисне. Утім щороку бібліотечні фонди тануть, як сніг, доводиться списувати по кілька тисяч книжок, що застріли або зносилися. Натомість нових надходить лише до двох сотень.

Комп'ютер з інтернетом для сільської бібліотеки узагалі - рожева мрія - каже Ольга Вознюк. І сподівається на іноземців. Американський товстосум Білл Гейтс разом з дружиною готовий забезпечити інтернетом чи не всі сільські бібліотеки України. Рівне нщині також може пощастити.

Бібліотекарі Рівного сповнені оптимізму. Кажуть, останні два роки влада стала щедрішою на гроші. Цьогоріч вони чи не вперше отримали чималі суми і на поповнення фондів, і на передплату, і навіть на поточні ремонти. У бібліотеці села Велика Омеляна з останнього перепало лише на фарбу. Та тут не вішають носа. Кажуть - читання - навряд и вийде з моди.