У досвідчених квіткарів не викликає сумнівів той факт, що пересаджування – необхідна для рослини процедура. Про те, як зробити це за всіма правилами, знають далеко не всі.

У яких випадках необхідно пересаджувати рослину?

- Якщо ви купили рослину в магазині, то її потрібно в екстреному порядку пересаджувати, тому що той горщик з торфом, у якому вона перебуває, дуже тісний і бідний живильними речовинами.

- Коли коренева система рослини розрослася настільки, що вже не поміщається в горщику.

- Якщо почалося гниття коренів.

- Якщо рослина уражена паразитами.

- Коли погіршилася якість землі (наприклад, «закисла» від неправильного поливу). Найчастіше земля «закисає» у пластикових горщиках, які погано пропускають повітря.

- Переселення раз на рік – норма для швидкозростаючих і молодих рослин, раз на два-три роки – для великих і повільнозростаючих.

Коли пересаджують рослини?

Рослини не можна пересаджувати в зимовий період, під час цвітіння та після хімічної обробки. Ідеальний час – з кінця лютого по квітень, тобто весна. Улітку пересаджена рослина встигає як слід укоренитися на новому місці.

Способи пересаджування.

Залежно від того, яке завдання перед вами стоїть, рослину можна просто перенести з одного горщика в іншій разом з тією земляною грудкою, яка утворюється біля кореня, не ушкоджуючи її (перевалка - щадний варіант, особливо актуальний для пересадження молодих і безпроблемних рослин), а можна очистити стару землю з кореня за допомогою дерев'яної лопаточки або промити під водою (радикальний спосіб для рослин з поразкою кореня й землі довкола нього). Останній варіант дуже травматичний для рослини й зажадає від вас надалі посиленої уваги до неї.

Що потрібно зробити до пересадження:

- За місяць: підживлюємо слабким складом азотовмісних добрив.

- За день: рясно поливаємо, щоб земля була вологою, але не мокрою. Вона має розсипатися при стисканні в кулаці.

При пересадженні різних видів рослин існує своя специфіка:

- Ампельні й кучеряві рослини потребують обрізання пагонів для того, щоб простіше перенести сам процес.

- Рослини, що сильно розростаються (аспарагус, аспідистра) можна розділити на кілька частин.

- У цибулевих рослин (гіпеаструм, клінум) переселяють «дітей» в окремі горщики.

- У трав'янистих рослин з масивним коренем (аспарагуси, хлорофітуми) можна зрізати його з боків і внизу для того, щоб не переносити в інший горщик.

Що потрібно робити після пересадження рослини?

- Як слід полити рослину, щоб нова земля осіла.

- Поставити горщик у тепле й світле місце, але захищене від прямих сонячних променів. «Примхливі» квіти навіть поміщають під поліетиленовий ковпак, але в цьому випадку потрібне регулярне провітрювання.

- Протягом 7 днів необхідно часто обприскувати рослину.

- Через місяць варто додати комплексні добрива.

Джерело