Кабінетом міністрів України було затверджено нові принципи розрахунків платні за тепло для тих громадян, які не мають квартирних чи будинкових лічильників.

Про це йдеться у постанові уряду № 156 від 16 березня 2017 року, опублікованій на сайті КМУ.

Повідомляється, що цими змінами стоїть намір справедливо нараховувати оплату за теплопостачання з огляду на температурний показник і період надання послуги. Відтак, взимку споживачі платитимуть більше, а влітку їхні витрати будуть меншими.

"Рішення прийнято, щоб уникнути неоднозначного трактування норм підприємствами-виробниками або виконавцями послуг з централізованого опалення, що призводить до невідповідності нарахованої плати змін температури зовнішнього повітря протягом місяця", – зазначено у повідомленні урядового сайту.

Як відомо, раніше експерт із питань ЖКХ Голубченко Олег повідомляв, що українців змусять оплачувати встановлення приладів обліку водопостачання та теплопостачання самостійно.

За словами експерта, уряд планує таким чином зекономити до 20% на споживанні теплової енергії. Втім, вартість встановлення прибудинкового або ж квартирного лічильника коливатиметься у межах 10-20 тисяч гривень і залежатиме від кількості мешканців у квартирному будинку.

Варто зазначити й те, що після зростання вартості блакитного палива, тепло гаряча вода для українців можуть суттєво зрости на тлі скорочення субсидій.

Відтак, якщо газ подорожчає на 40%, то до 30% подорожчають тепло та гаряча вода, оскільки левова частка формуванні ціни на ці комунальні послуги залежить від вартості газу.