Впродовж двох місяців 2017 року в м.Рівне зросла захворюваність гострими кишковими інфекціями ( ГКІ), зареєстровано 178 випадків, з них 133 випадки – серед дітей.

Із 133 випадків серед дітей - 88 викликані ротавірусом ( 66,2%), 82 дітей були госпіталізовані в дитяче інфекційне відділення. Найбільш висока захворюваність є серед дітей віком від 1 до 4 років – 61 випадків – (69,3%). З 01.03. по 10.03.17 року зареєстровано 24 випадки ГКІ ротавірусної етіології серед дітей.

Інфекція, що викликається ротавірусами, без сумніву одна з найбільш часто зустрічаються по всій земній кулі як серед всіх інфекційних хвороб в цілому, так зокрема і в групі інфекцій, що вражають кишечник.

Ротавірусна інфекція — одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є Ротавірус людини з роду Rotavirus. Схильні до захворювання люди в будь-якому віці, але найчастіше хворіють діти.

Назва «ротавірус» походить від латинського слова, що означає «колесо». Таке ім'я вірус отримав через характерну форму мікроорганізму під електронним мікроскопом. Ротавіруси дуже стійкі поза організмом, щоб достовірно знищити їх потрібно використовувати великі концентрації дезінфікуючих засобів. Ротавірусна інфекція надзвичайно заразна, а тому дуже поширена. Половина всіх кишкових інфекцій пов'язана саме з нею. Джерелом найчастіше служить хвора людина або здоровий вірусоносій. Розмножується вірус у клітинах слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і виділяється з калом. Заразитися ротавірусом можна з перших днів хвороби, вірус починає виділятися вже через 12 годин після зараження. А основним механізмом передачі є їжа і брудні руки, некип'ячена вода, а також звичайний повітряно-крапельний шлях передачі.

Захворювання ротавірусною інфекцією характеризується вираженою зимовою (пік захворюваності) сезонністю. Характеризується «кишковий грип» симптомами загальної інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, дегідратацією. Основні симптоми ротавірусу - різке підвищення температури, блювота, яскраво-жовтий пінистий стул, постійний пронос, метеоризм, гучне бурчання в животі і всі відомі прояви застуди, які не завжди можуть проявлятися. Так, іноді кашель, нежить, ангіна проявляються ще до того, як хворий вирішив, що у нього проблеми зі шлунком, як ускладнення грипу.

Досвідчений лікар може визначити хворобу за симптомами, проте у випадку з маленькими дітьми лікування вимагає попереднього аналізу калу на ротавірус.

Ротавірус становить небезпеку для всіх, хто контактує з хворим. Однак найбільш схильні до зараження люди з ослабленим імунітетом, ті, хто страждає хронічними захворюваннями і ті, що нещодавно перенесли якесь захворювання. Для таких людей ротавірус може обернутися серйозним ускладненням у вигляді хронічного захворювання або сильним зневодненням організму. Для дітей вікового періоду до 3 років ротавіроз представляє найбільшу небезпеку, оскільки може спричинити за собою формування таких наслідків, як токсикоз, дегідратація різного ступеня, поява судом на тлі гіпертермії та інші неприємності.

При лікуванні ротавірусної інфекції важливо дотримувати питтєвий режим, тобто споживати рідини приблизно стільки, скільки ви їх втрачаєте. Діти з важким перебігом інфекції (а їх близько половини) обов'язково повинні бути госпіталізовані — самолікування тут неприпустимо.

Зазвичай симптоми ротавірусної інфекції проходять за 5–6 днів, незважаючи на це ще протягом двох тижнів хворий вважається заразним і від нього вимагається дотримання карантину .

ВООЗ вже давно наполягає на тому, щоб оральна вакцина від ротавірусної інфекції була включена в усі іммунізаційні програми національного календаря щеплень. Діти найбільше схильні до ротавірусу — починаючи з півроку і до семи років — весь цей період вважається зоною ризику зараження. Для профілактики ротавірусної інфекції у дітей проводяться оральні вакцинації препаратами «RotaTeq» і «Rotarix». Вакцинацію проводять, починаючи з 2-х місяців і закінчуючи 12 місяцями життя дитини.

При такій хворобі як ротавірусна інфекція вакцинація здатна запобігти щонайменше півмільйона летальних випадків діареї і кілька мільйонів госпіталізацій на рік, причиною яких стає це захворювання.

Вакцинація проти ротавірусної інфекції в Європі та Америці застосовується у відношенні дітей вже кілька років. У групі країн, де щеплення проти ротавірусної інфекції не застосовується, в цілому від цього захворювання щодня гине до 1600 дітей віком до 5 років.

При цьому варто зауважити, що є величезна кількість причин діареї, тому важливим є не тільки впровадження вакцинації. Необхідно докладати великі зусилля для забезпечення покращення якості води, підтримання належних санітарних умов життя. Адже ротавірусна інфекція зустрічається всюди і практично всі діти до трирічного віку хоча б раз заражалися ротавирусами.

Однак не варто забувати і той факт, що санітарно-гігієнічні заходи не тягнуть за собою сильного зниження поширення цієї хвороби. Тому вакцина проти ротавірусної інфекції все ж є пріоритетним заходом профілактики цієї недуги. У всьому світі вже давно практикують вакцинацію від ротавірусу. В Україні лише в 2012 році була зареєстрована перша вакцина і, можливо, скоро вона буде Національному календарі щеплень. Зараз поки можна робити вакцинацію на платній основі, замовляючи в аптечній мережі чи в дистебютерів. Вакцинацію можна проводити дітям старше 6 тижнів.

Дане щеплення містить 5 штамів, які в 95% випадках викликають дане захворювання. Повний курс вакцинації включає в себе 3 стадії з тимчасовим проміжком в 1,5 місяця. Вона вводиться перорально, і не доставляє ніяких неприємних і больових відчуттів малюкові. Після вакцинації можливі невеликі поствакціональні реакції, які швидко проходять, ризик розвитку ротавірусної інфекції після вакцинації становить всього 10%.

Оскільки новонароджені і маленькі діти найчастіше страждають від ротавірусної інфекції, з самого раннього віку для профілактики ротавірусної інфекції дитини необхідно привчати до дотримання правил особистої гігієни. Так, наприклад, один з найпростіших методів профілактики ротавірусної інфекції - звичка мити руки після відвідин вбиральні і перед їжею. Крім того, необхідно відучити дитину від звички облизувати або класти в рот іграшки або інші дрібні об'єкти, з якими грає дитина - ротавірус протягом декількох днів може зберігати активність на зараженій поверхні.

Інформує лікар- епідеміолог відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Рівне нський ОЛЦ МОЗ України» - Ольга Романчук.