Куряче яйце – один з найбільш затребуваних продуктів у нашому раціоні харчування. Воно використовується для приготування багатьох страв: від омлетів до випічки.

У яйці міститься майже весь набір вітамінів і мікроелементів, який потрібен людині. А ще курячий білок, який майже повністю засвоюється нашим організмом.

Але часто ми стикаємося з тим, що начебто пристойні з вигляду і свіжі яйця, куплені в магазині, виявляються зіпсованими? Як розпізнати свіжий продукт і не витратити гроші даремно?

Існує кілька простих способів, завдяки яким ви можете перевірити свіжість яєць до того, як вони потраплять у вашу тарілку. Розташовуватися вони будуть в хронологічному порядку – від походу в магазин до споживання.

• Візьміть яйце і злегка потрусіть його, тримаючи між великим і вказівним пальцями. Вміст свіжого яйця не буде рухатися, як би ви його не трясли. Якщо ж відчуваєте, що жовток зміщується з боку в бік, то таке яйце краще викинути.

• Огляньте шкаралупу яйця: у свіжого яйця шкаралупа тверда. Якщо шкаралупа м’яка – яйце однозначно протухло. Також зверніть увагу на колір шкаралупи. У старих яєць вона виглядає блискучою і начебто жирною, можливий синюватий відлив. Свіже яйце буде матовим.

• Можна визначити свіжість яєць шляхом вимірювання температури. Однак, оскільки «яєчного термометра» ще не винайшли, вимірювати теплоту продукту можна язиком. Якщо прикласти до нього по черзі тупий і гострий кінці, то можна відчути, що у свіжого тупий кінець тепліший, ніж гострий. У старого яйця температура обох кінців однакова.



визначаємо свіжість яєць

• Всі яйця поділяються на дієтичні і столові. Дієтичні яйця – ті, які були знесені не пізніше 7 днів. Ті ж, які з’явилися на світ від 7 до 25 днів до моменту появи на прилавку – столові. Для маркування яєць використовується синя фарба. На дієтичних повинна міститися дата маркування, на столових ця інформація відсутня.

• Просвітити яйце ультрафіолетовими променями. Свіжі яйця – яскраво-червоні, а чим більший вік, тим сильніше червоний колір тьмяніє і стає блідо-ліловим. Якщо ультрафіолету немає, то дивимося як є. На просвіт в несвіжому яйці можна побачити темні плями, а якщо яйце тухле, то воно не проглядається взагалі.

• Свіжість яйця можна визначити, опустивши його в 8% розчин кухонної солі. Якщо воно лежить на дні посуду, то вік його – в межах 1-6 днів. Якщо з дном посуду воно утворює кут 45° (піднімається вгору тупий кінець), то яйцю близько 7-10 днів. Якщо ж стоїть на дні майже вертикально, то йому 11-12 днів. Якщо плаває в розчині – 13-17 днів. Тупий кінець висувається з води – яйцю більше 17 днів.

• Свіжі варені яйця чистяться набагато гірше ніж старі.

• Повітряна камера, яка міститься в яйці може «розповісти» про його вік. Так, якщо продукт свіжий, камера досягає не більше одного сантиметра. Для дієтичних продуктів вона повинна досягати 4 мм, для столових – 7-9 мм. З віком, а отже з всиханням вмісту яйця, камера збільшується. Цей спосіб можна реалізувати і до покупки в спеціалізованих магазинах, оснащених спеціальним приладом.

• Якщо вищеописані способи з яких-небудь причин вам не підійшли або ви просто не встигли ними скористатися, розбийте яйце на плоску тарілку і вивчіть його вміст. Жовток свіжого яйця матиме круглий і щільний зовнішній вигляд, і він буде розташований досить високо в середині яйця. Білок, що його оточує, буде товстим і залишиться близьким до жовтка. У менш свіжому яйці жовток буде приплюснутим, а білок розповзеться по тарілці.

Джерело