Пікантна тема та стає ще "червонішою", коли малюк не встигає дізнатися від вас про секс, а все побачив на власні очі. Що робити батькам у такій ситуації, як говорити з дитиною та як правильно себе вести - читайте у наступному "перчиковому" матеріалі.

Звичайно, велику роль відіграє вік дитини, коли трапилася така ситуація: дворічна дитина чи підліток - різниця відчутна. Розглянемо різні вікові категорії.



pic

Дитина у віці 2-3 років

Маленька дитина може і не зрозуміти, що роблять тато і мама. Не губіться, зробіть вигляд, що нічого надзвичайного не відбувається, не розпалюйте цікавість малюка. Можна пояснити, що ви робите масаж один одному або ж просто пустували. Не одягайтеся при дитині, відправте її/його до іншої кімнати. Після цього можна ніби пограти із малюком, також кумедно повеселитися на ліжку, зробити масаж і т.д. Жодним чином не дайте малюкові зрозуміти, що тато бив маму, і тому мама кричить. З часом малюк заспокоїться і забуде про такі страхи, якщо вони таки з'являться.



pic

Дитина у віці 4-6 років

Якщо ваш малюк у такому віці "застукав" вас, то певно на гру вже не вдасться перевести всі стрілки. Діти в такому віці дуже активно вбирають інформацію, а особливо ту, котру від них хочуть приховати чи закрити. В темряві можливо дитина і не зрозуміє, що відбувається між татусем та мамусею. Можна і на масаж "спихнути". Можна перевести увагу на фільм, мультик чи випити какао. Не віднікуйтеся від дитячих питань, не мовчіть. Краще знову ж повторити про масаж, аніж просто грати у мовчанку. Цілком імовірно, що дитина забуде про ситуацію. Можна сказати, що мама і тато люблять один одного, а коли люблять - то дорослі обіймаються та цілуються і це нормально. Якщо ж ваші відповіді будуть скутими, то малюк може і почати підглядати за вами, приходити під двері. Тому варто таки знайти логічну та повну відповідь, аніж мовчати. Поясніть, що так поведінка неприпустима і це неправильно, адже вони, дорослі, не заважють грі дитини і дозволяють бути самому у кімнаті, тому і він/вона повинні поважати тата й маму.

Дитина у віці 7-10 років

В цьому віці дитина вже може й знати про відносини чоловіків та жінок. Але оскільки навряд чи розмови про секс можуть випливати, тому і побачене може вплинути на психіку дитини. Деякі діти вже у дорослому віці розповідали, що побачивши батьків вважали ситуацію ганебною, образливою та непристойною. Заспокойтеся, попросіть дитину почекати у своїй кімнаті. Дітям цього віку потрібні серйозніші пояснення, аніж дошкільнятам. Насамперед, дізнайтеся чи дитина знає щось про секс. Поясніть, доповніть почуте, аби у дитини не з'явилося викривлене бачення ситуації. Слід пояснити, що цей процес відбувається, коли тато і мама люблять один одного, є дорослими. Можна запропонувати спеціальну літературу, про появу дітей, але у прийнятній дитячій формі та й у віці 8-10 років. Розмова має бути спокійною, батьки не повинні показувати, що їм дуже соромно і неприємно про це говорити. Ви вже всі стали дорослими, і дитина на рівні з вами.



pic

Підліток у віці 11-14 років

Як правило, вони вже мають певне уявлення, що відбувається між двома людьми протилежної статі. Але ж батьки - це інші, це приклад для дитини. Почасти підлітки можуть почати вважати батьків негідними людьми, брудними. Або може виникнути почуття ревнощів, бо ж ніби то батьки один одного люблять, а дитина - зайва. Цей випадок вже ні що інше, як відправна точка у доросле життя та дорослі розмови. Варто наголосити, що цей випадок таємниця, але тільки тому, що це належить тільки люблячим батькам і нікому іншому. З підлітком необхідно поговорити про статеве дорослішання, про секс, про стосунки між чоловіком і жінкою, підкреслюючи, що секс між люблячими людьми — це нормально.



pic Як і в інших ситуаціях, з дітьми варто говорити. Можливо не про все відразу, але точно не закриватися, не ховатися, а відверто (зрозуміло дитині) пояснити та не критися. Тоді і дитина в майбутньому знатиме, що в сім'ї таємниць немає і можна про все відверто говорити.