При вирощуванні розсади перцю варто врахувати, що ця культура вологолюбна, теплолюбна й дуже вимоглива до світла, а також ця рослина ніжна й не любить пересадження. Сьогодні розповімо про те, як виростити розсаду перцю, щоб у майбутньому одержати гарний урожай. Вирощування розсади перцю починається із процесу підготовки насіння і до висадження розсади на грядку. Отже, про все по черзі.

ПІДГОТОВКА НАСІННЯ ДО ПОСІВУ

Насіння перцю, на відміну від насіння огірка, не зберігається довго (усього лише 3-4 роки). Тому при використанні старого насіння перед посівом його перевіряють на схожість.

А ще з насіння, зібраним зі свого врожаю, можна провести процес відбраковування в сольовому розчині. Таким чином ви зможете виключити насіння, яке найімовірніше не зійде. Як це зробити? В 1 л води розчиніть 30-40 г звичайної повареної солі (або ж в 0,5 л води 15-20 г солі, якщо у вас не так вже і багато насіння). У цей 3-4% розчин висипте насіння перцю, перемішайте й залишіть хвилин на 7.

Потім те насіння, яке спливе можете викинути, тому що дуже мало шансів одержати від нього щось якісне. А ось те насіння, яке після такого витримування в розчині солі опустилося на дно, вийміть і добре промийте в чистій воді та просушіть на аркуші паперу. Тільки після такого процесу не затягуйте з подальшою підготовкою насіння до посіву й самим посівом.

Для того щоб насіння швидше набрякло і проросло, його висипають у тканинний мішечок і промивають у проточній воді. Промите насіння поміщають у поліетиленовий пакет і витримують добу в теплому місці при температурі 25°С.

КОЛИ САДЖАТИ ПЕРЕЦЬ НА РОЗСАДУ

Посів перцю на розсаду має бути своєчасним, щоб одержати якісний посадковий матеріал. Строки посадки перцю на розсаду залежать від декількох факторів:

- особливостей сорту. Насіння ранніх сортів висівають за 60 днів до висадження, а пізні сорти - за 75 днів;

- способу вирощування розсади. У розпікіруваних сіянців у порівнянні з не пікіруваними спостерігається відставання в зростанні та розвитку на 8-10 днів;

- місця вирощування перцю. Висадження сіянців перцю виробляють у наступний термін: у засклені теплиці - наприкінці квітня, парники та плівкові теплиці - із середини до кінця травня, а у відкритий ґрунт - з початку до середини червня;

- умов місцевого клімату. При занадто ранньому посіві насіння розсада швидко переростає, у рослин починають зав'язуватися нижні плоди, що приводить до їхнього виснаження. При висадженні на постійне місце така розсада довго хворіє, гірше приживається, а головне - затримується період плодоносіння.



вирощування розсади перцю

ВИРОЩУВАННЯ РОЗСАДИ

Насіння перцю висівають у посівні ящики, горщики або інші ємкості з готовим розсадним ґрунтом. Відмінним варіантом як ґрунт для вирощування розсади перцю є кокосовий субстрат.

Для готування ґрунту в домашніх умовах використовують торф, дернову землю, лежану тирсу й перегній у співвідношенні 4:2:1:1. На 1 відро ґрунтосуміші беруть 0,5 л річкового піску і 2-3 ст. л. попелу. Приготовлений ґрунт рекомендується полити міцним розчином перманганату калію кімнатної температури.

Ґрунт у ящиках поливають, роблять борозенки до 1 см глибиною, висівають у них насіння, зверху присипають ґрунтом.

Ящик накривають склом або плівкою і витримують при температурі +25…+27 градусів до початку появи сходів. Як правило, це відбувається на 7-12 день, але іноді проростання може затягтися й до 15 днів. Кожні два дні ґрунт у ящику поливають за допомогою обприскувача.

З появою перших сходів знімають скло й організують досвічування розсади, що особливо необхідно на початковій стадії розвитку рослин. Необхідний рівень освітлення прискорює ріст і розвиток сіянців і дозволяє одержати міцну розсаду. Недолік освітлення приведе до витягування і скривлення сіянців. Крім того, рослини часом перестають рости і завмирають на одному рівні, у них загниває коріння, а на першій кисті суцвіть часто не закладаються бутони.

Довжина світлового дня, необхідна для перцю - 9-10 годин. Тому досвічування розсади проводять тільки вдень (з 8 до 20 години). При такому світловому дні розсада має потребу в досить високій освітленості.

Дотримання температурного режиму - необхідна умова для одержання міцної розсади. Оптимальною для росту й розвитку сіянців вважається температура вдень +23…+25 градусів, уночі +16…+18 градусів. При температурі вночі нижче +12°С у рослин починає обпадати листя й вони можуть загинути.

Полив розсади проводять теплою водою (кімнатної температури), рідко, але рясно, переважно в ранкові години. Не допускають пересихання і перезволоження ґрунту, котрий періодично рихлять. У теплу погоду проводять провітрювання приміщення. Сіянці бережуть від протягів і до пікіровки не підживлюють.

Ще є думка, що перці не люблять, коли їхні листя доторкаються до сусідніх рослин. Якщо таке почне відбуватися, то розсада починає витягатися, щоб одержати більше світла. Тому врахуйте такий момент і поставте горщики або торф'яні таблетки подалі один від одного (особливо, коли рослини почнуть розростатися).

Вирощування розсади перців можна робити двома способами:

• З ПІКІРОВКОЮ

Пікіровку проводять вчасно, оскільки переросла розсада приживається гірше. Пікірують перець на 15-20 день після проростання насіння. Корені у перцю погано відновлюються, тому при пікіровці головний корінь не прищипують.

• БЕЗ ПІКІРОВКИ

Цей спосіб більш привабливий. При вирощуванні розсади перцю без пікіровки проводять перевалку - зміну меншої ємкості на більшу. У цьому випадку коренева система не травмується й сіянці легко приживаються.

Оскільки перець не любить пікіровку, розсаду добре вирощувати в торф'яних таблетках, які дуже зручні та прості в застосуванні. Для перців підійдуть таблетки діаметром 33-36 мм.

За період вирощування розсаду 2 рази підживлюють. Гарні результати дають розчин коров'яку (1:10) і сухий пташиний послід, що заливають гарячою водою (до 80-90 °С) у пропорції 1:20 і залишають на 2 години, щоб він настоявся.

За 10 днів до висадження сіянці починають поступово гартувати, тобто виносити вдень на короткий час на вулицю. Також можна обприскувати настоєм трав, для готування якого використовують цибулю, часник, календулу, чорнобривці або хвою. Це допомагає захистити розсаду від шкідників. Але обприскані рослини не можна виносити на сонце, тому що тоді крапельки води приведуть до опіків листя.

ПОСАДКА РОЗСАДИ ПЕРЦЮ

До моменту висадження рослини повинні мати міцні стебла висотою 20-25 см з 7-12 справжніми листочками й невеликими бутонами (але ніяк не квітами і плодами, тому що такий перець гірше приживається і, відповідно, дає менший врожай).

Під перець відводять родючу ділянку, захищену від вітру. Попередниками для перцю можуть служити огірки, бобові та зелені культури. Не рекомендується вирощувати перець після картоплі й томатів. Для посадки готують вузькі грядки шириною не більше 90-110 см. Іноді рекомендують пролити грядку гарячим розчином коров'яку (нагріти воду до 80-90°С, залити нею коров'як з розрахунку 0,5 л на 1 відро води і розмішати). Вирощування розсади перцю солодкого та гіркого однакове, а от у їхній посадці на грядку різниця є. Розсаду солодкого перцю висаджують квадратно-гніздовим способом - 60х60 см при одній-двох рослинах у гнізді. Гострий перець висаджують на відстані 25 см між сіянцями при ширині міжрядь 45-50 см.

Важливо! Розсаду солодкого та гіркого перцю висаджують на різні гряди, оскільки сорти можуть перезапилюватися й тоді солодкий перець придбає гіркуватість.

При посадці в захищений і відкритий ґрунт перець не заглиблюють. Заглиблення сіянців збільшує тривалість дозрівання перших плодів і скорочує загальний урожай. Також стежте, щоб не ушкодити корені рослин.

Посаджені рослини варто добре полити водою і злегка замульчувати чимось легким (можна присипати зверху сухою землею або порізаною сухою травою).

Розсада перцю боїться весняних заморозків, тоді як дорослі рослини легко переносять осінні заморозки (до -2°С). Тому для захисту посадок використовують укривний матеріал (лутрасил або поліетиленову плівку).

Вирощування розсади перцю тепер має стати легшим для вас, адже ви знаєте на що варто звернути увагу, а також коли висівати насіння перцю на розсаду.

Джерело