Купуючи насіння обов'язково перевіряйте, чи відповідає насіння вимогам чинного законодавства. Законом України "Про насіння й посадковий матеріал", спрямованим на забезпечення контролю якості насіння, установлені відповідні норми.

Вітчизняні виробники насіння мають право розмножувати, заготовляти, реалізовувати й використовувати насіння та посадковий матеріал тільки при наявності паспорта на виробництво й реалізацію насіння і посадкового матеріалу. Отже, насіння повинно мати паспорт. Вимагайте його у продавця.

Якщо ж продавець не є виробником, то попросіть його надати вам копію паспорта від виробника. Вибирайте продукцію фірм, які вже зарекомендували себе на українському ринку. І головне: неодмінно вимагайте сертифікат. Перевіривши насіння на здатність проростати й енергію проростання, такий документ видають державні насінні інспекції.

Звертайте увагу й на саму упаковку, на ній мають бути відзначені номер партії, вага, строк висівання та реквізити виробника. У деяких культур, наприклад, цибулі-сіянки, строк зберігання лише рік.

Оскільки несумлінні торговці можуть підробити дату виготовлення, купуйте товар у спеціалізованих магазинах і в перевірених виробників.

Джерело