Візуальні ілюзії в просторі створюються шляхом збереження або коректування колірних рішень і фактури елементів інтер'єру, розташування світильників і напряму потоків світла.

Оптичні ілюзії - це зорові сприйняття змін параметрів приміщення, які з'являються унаслідок дії явищ психологічного характеру, зорової пам'яті, контрастів. Тобто, простір може візуально розширюватися і звужуватися, підвищуватися і знижуватися.

Аби досягти потрібного ефекту, необхідно знати декілька правил. Розширення і зниження простору відбувається в разі використання горизонтальних смуг, і, навпаки, звуження і підвищення дають вертикальні смуги.

Зорового збільшення приміщення можна добитися за допомогою дрібного орнаменту, крупний орнамент працює на зменшення.

Добитися ефекту зниження висоти можна декількома способами, наприклад, фарбуванням стелі в темний колір і розчленовуванням поверхні в нижній зоні.

Зміну простору можливо здійснити розділення однієї з площин - кімната стане здаватися більше або менше, довше або коротше.

Якщо всі прийоми, що впливають на візуальне сприйняття і дають однаковий ефект, згрупувати, тоді можна виділити наступні рекомендації:

Враження більшої висоти створює підсвічування нижньої зони приміщення, фарбування підлоги в насичені кольори, контрастний і крупний малюнок на стінах.

Зорове відчуття висоти досягається деякими способами декорування стелі: розміщення вбудованих світильників, пристрій підвісної стелі, використання дзеркальної або блискучої поверхні, збільшенням яскравості стелі шляхом розміщення підсвічування у верхній зоні приміщення.

Розширити простір можна зіставленням контрастних фактур, а також контрастних кольорів горизонтальних і вертикальних площин.



pic

Істотний ефект при використанні візуальних ілюзій для зорового коректування інтер'єру приміщення дає використання освітлювальної системи, направленої на об'єкт або групу об'єктів (різна яскравість окремих захисних ділянок поверхонь, вживання направленого світлового потоку).

Для збільшення висоти приміщення застосовують принцип "вертикалі" на стінах. Тобто, декоративна обробка стіни вертикальними смугами дає ефект паріння і спрямування вгору. Крім того, можна задіяти вертикаль і в предметах - витягнуті у висоту картини, вертикальні форми освітлювальних приладів, вертикальні смуги на оббивці меблів. Посилення зорового сприйняття досягається і за рахунок перебільшення вертикальних відрізків, наприклад, якщо порівняти рівні по величині горизонтальний і вертикальний відрізки, останній здаватиметься довше. Інтер'єр, витриманий в "вертикальному стилі" завжди здаватиметься вище, ніж інтер'єр, в якому переважно горизонтальні і діагональні розчленовування площин.



pic

Для того, щоб оптично розширити простір, використовують принцип "горизонталі". Для цього застосовують "розтягання" приміщення паралельно джерелу природного освітлення (уздовж стіни з вікном), мають в своєму розпорядженні меблеву лінійну групу, використовують оббивку і драпіровки з акцентом на горизонтальні прямі. Білі об'єкти на темному фоні дають відчуття "розсовування" простору. Окремі ділянки з картатим, смугастим декором, заповнені рапортним малюнком, завжди здаються великими, в порівнянні з однотонними тих же розмірів.



pic



pic

Джерело: Солсбері