Тропічний фікус, що прижився в наших краях і став улюбленцем багатьох господинь, іноді крім приємної пишності і зелені може засмучувати і своїм хворобливим виглядом. Якщо фікус жовтіє, це є сигналом до того, що з рослиною щось не в порядку, і вона говорить нам про це.

Фікус жовтіє з природних причин

Листя фікуса можуть жити обмежену кількість часу. Зазвичай цей період становить 2-3 роки, а по закінченні цього терміну нижні листя фікуса жовтіють і обпадають. Відбувається цілком природний і нормальний процес росту і розвитку рослини, і турбуватися з цього приводу зовсім не варто.

Фікус жовтіє через стрес

Рослина може зазнати різних стресів набагато сильніше, ніж ми можемо це припустити. Переїзд у новий будинок, на нове місця проживання і навіть просте переміщення з одного підвіконня на друге можуть привести до стресу, і фікус почне жовтіти. Краще відразу вибрати постійне місце для рослини і більш її не переносити.

Фікус жовтіє через неправильну пересаджування

Часто жовтизна листя відбувається через неправильне пересаджування квітки. У маленькому горщику фікусу може бути тісно, тому пересаджувати його слід у горщик, трохи більший за розміром, ніж попередній. Під час цієї процедури слід бути акуратною і не пошкодити ніжне коріння рослини. При пересаджуванні забезпеч гарний дренажний шар. Пересаджувати фікус оптимально у весняний період.

Фікус жовтіє через перепад температури

Фікус, як і багато інших рослин, віддає перевагу постійній температурі, яка становить 18-25°С. Будь-які зміни і перепади можуть призвести до пожовтіння і навіть опадання листя. Стеж за тим, щоб коріння фікуса не перемерзало, тобто горщик не слід ставити на холодне підвіконня або кахельну підлогу, навіть якщо в приміщенні відносно тепло. Фікус також може страждати від торкання листям до холодної шибки. У разі перегріву від батареї листя можуть поникнути і пожовтіти. Також бережи квітку від протягів.

Фікус жовтіє через неналежне освітлення

Брак або надлишок світла негативно відбивається на зовнішньому вигляді листя фікуса. Стеж, щоб місце, де розташована рослина, було освітлено досить добре, але без потрапляння прямих сонячних променів. В цьому випадку вікно слід завісити тюлем або закрити папером.

Фікус жовтіє через неправильний полив

Фікус жовтіє від неправильних водних процедур. Ця рослина любить вологу, тому має отримувати необхідну кількість води. Поливати фікус слід відстояною або талою не холодною водою. Але не слід заливати рослину, інакше на листках з'являться жовті краї або цятки. Критерій правильності поливу - це не пересушена, трохи волога земля в горщику. Також приблизно раз на тиждень проводь обприскування теплуватою водою.

Джерело