Агресивна критика - один із факторів, котрий призводить до розлучень. Упродовж 40 років вчені зі США проводили бесіди, слідкували за спілкуванням та способом життя пар і дійшли до вищезгаданого висновку. Тож як варто говорити та висловлювати своє невдоволення до партнера та зберегти міцний та щасливий шлюб - читайте у наступному матеріалі.

1. Початок розмови

Звернуть увагу, як саме ви починаєте свою розмову. Не критикуйте категорично "Ти не вмієш!", "Мені набридло!". Почніть краще не зі звинувачень, а зі своїх відчуттів: "Мені неприємно прибирати твої шкарпетки. Мену було б приємніше якби ти їх міг самостійно скласти".



pic 2. Претензії без крику

Емоції це те, що перешкоджає думати тверезо і спокійно. Не кричіть! Коли ми розгнівані наші почуття не повинні диктувати модель поведінки. І пам'ятайте - ваша половинка не збирач вашого негативу. Так як і ви для неї.

3. Уникайте зневажливих питань

Партнер не повинен себе відчувати, бо він/вона не так щось виконує, не все зрозумів/ла і т.д. Краще спитайте "Чому саме так вчинив/ла?" "Чому таке рішення прийняв/ла?" Дайте простір для відповіді - не робіть відразу винним один одного.



pic 4. "Я" а не "ТИ"

"Чому ти не..???" І таким чином ваш партнер відразу відчуває себе винним, за те що він/вона не такий/така, як ви собі думаєте. "Я почуваюся погано, якщо ти мене не зустрів вдома", а не "Ти поганий, бо не зустрічаєш мене!"



pic 5. Своя власна провина

Ох як не просто її визнавати! Та ще й не про себе, а озвучити при партнерові. Звичайно легше звинуватити іншого, вбачати провину не в собі. Скажіть - винні двоє, пригадайте і свою неправоту. А ще ліпше - пригадайте ситуацію, в котрій опинявся хтось із близьких - чи було приємно спостерігати за взаємними звинуваченнями?

6. Категоричності - ні!

"Завжди" та "ніколи" - коли ви в чергове скажете це половинці, і це в чергове буде категоричність - ви змушуєте його/її захищатися, ставати в оборонну позу. Тому категоричність варто залишити тільки для романтичних подій.



pic 7. Вразливість, а не "бетонна стіна"

Дуже часто під зовнішнім ховається набагато промовисте внутрішнє. Ті, хто критикує і постійно шукаю причин - можуть всередині бути невпевненими та вразливими. Показавши своє "я" ви не будете слабкими - ви відкриєтеся. І тільки коли є довіра - тоді буде і успішний союз.

Успіхів вам!