З 6 лютого стартує реєстрація на ЗНО. Стурбовані одинадцятикласники не сплять ночами та інтенсивно готуються до тестування. Батьки намагаються хоч якось допомогти та витрачають купу грошей на репетиторів.

Під час ЗНО у Рівному теж відбувається шалений ажіотаж. У книжкових магазинах з полиць миттєво розлітаються посібники, довідники та вся необхідна література для ЗНО. Чи можливо зберігати спокій, коли навколо така лихоманка?

Коли починати готуватись? Як здати ЗНО? Яка ж формула успіху? Відповідь на ці та інші питання дали рівненські школярі та студенти.

Андрошулік Анастасія, учениця 11 класу:

"Почала готуватися до ЗНО з жовтня. З вибором предметів складно. Хочу зареєструватись на українську мову та літературу, історію та англійську. Четвертий предмет ще не вибрала. Зараз ще не дуже хвилююсь, але чим менше залишається часу до здачі, тим мені страшніше. Почуваюсь ще досить невпевнено і планую вступати на платну форму навчання. Майже не готуюсь вдома. Вважаю, що краще підготуватись допоможе репетитор, з яким я займаюсь три рази на тиждень (обходиться це приблизно в 1200 гривень на місяць). А ще я планую здати пробне ЗНО із української та англійської мови. Також я багато чула про можливість списати. Звичайно я думаю, що це майже неможливо зробити, але ще задумуюсь над цим питанням. Що б я запропонувала замість ЗНО? Щоб взагалі нічого не було. З цими екзаменами посивіти можна."

Волков Володимир, учень 11 класу:

"Я вже точно вирішив, що буду адміністратором. Щоб вступити на спеціальність «Управління готельного та ресторанного бізнесу» здаю українську мову та літературу, історію, географію та англійську (на всякий випадок). Думаю, що можна взагалі не готуватись, щоб вступити на платне. Мені вистачає підготовки у школі. Планую мати середній результат ЗНО – 140 балів. Абсолютно не переживаю та повністю впевнений в собі."

ЗНО хвилює не лише одинадцятикласників. Школярі замислюються про іспити раніше.

Про це розповіла Шмат Катерина, учениця 10 класу:

"Можливо ще рано, але я вже починаю переживати. Готуватись зараз часу немає. Багато задають домашнього завдання. Хочу почати робити тести літом, щоб добре підготуватись і здати все на 200 балів. Планую вступати на бюджет."

Ось такі емоції переповнюють майбутніх абітурієнтів. А що ж скажуть про ЗНО ті, хто вже «здав і забув»?

Кичан Анастасія, студентка 1 курсу:

"Я вважаю, що спочатку потрібно хоча б приблизно вибрати напрям майбутньої професії. Це допоможе вчасно підготуватися і успішно здати екзамени. Ще в 10 класі я вирішила бути перекладачем, тому інтенсивно вивчала англійську мову. У 11 класі почала час від часу заглядати до підручників з української мови та історії, бо була впевнена, що здаватиму саме ці предмети. З другого семестру я активніше готувалась. З історії довелося за два тижні до екзамену вивчити те, що не вдавалось за два роки. Також я здавала географію, але сама не готувалась. В школі на уроках ми щоразу робили тести, а складні теми вчителька нам пояснювала, тому мені вдалось здати цей предмет на 170 балів. Майбутнім абітурієнтам бажаю успіхів та терпіння."

Вербецька Анастасія, студентка 2 курсу:

"Я готувалась на максимальний результат. Не було часу навіть для відпочинку. Про розваги взагалі забула. На мою думку, переживання - це як позитивне явище, так і негативне одночасно. Коли людина переживає, у неї розсіюються думки, не можливо сконцентруватись. Однак брак переживань може боком вилізти; (за власним досвідом переконалась). Коли людина надто впевнена у собі, вона може помилитись навіть не задумавшись над цим. Репетитори у мене були не з усіх предметів, лише з української мови та історії України. Звісно, це справа кожного, але як на мене, то час був використаний з користю, адже те, що я не розуміла або не могла запам'ятати, опрацьовувала з репетитором. Були дні, коли я просто сама вникала в матеріал і намагалась вияснити щось для себе. Саме так краще запам'ятовувалась інформація, але виникали певні сумніви щодо тестів. Тоді я могла звернутись до репетитора, щоб пояснив.  Я справилась непогано, хоча тепер здається, що могла б і краще. Як виявилось, інформація, отримана при підготовці до ЗНО мені знадобилась на першому курсі в університеті, тому я задоволена своїми знаннями."

Іноді абітурієнти роблять неправильний вибір. Але тільки одиниці наважуються перевступити та вдруге здати ЗНО. Про такий гіркий досвід розповіла студентка 1 курсу Гудич Софія:

"ЗНО - це не страшно, адже при базовому багажі шкільних знань і адекватній оцінці власних здібностей все реально. Я складала його двічі - двічі вступала на бюджет. Щоправда, результати і рейтинги різних років порівнювати не можна, адже кожне нововведення впливає на складність і результат."