Вартість проїзду у маршрутних таксі, що здійснюють перевезення на приміських та міжміських маршрутах зростає. А вплинути на це ніхто не може.

Численні скарги на підвищення вартості проїзду у міжміських та приміських маршрутках надходять до обласного управління інфраструктури та промисловості. За словами начальника управління Федора Мисюри, з нового року кількість таких нарікань від жителів області зросла в рази.

- Інформація про те, що перевізники збільшують вартість проїзду до нас доходить регулярно, - каже Федір Мисюра. – Ми зустрічалися з перевізниками, просили врахувати соціальну складову, коли розраховують новий тариф, але результату це дало не багато. Серед основних аргументів перевізників ріст мінімальної заробітної плати, знецінення гривні, зростання вартості запчастин, що теж пов’язано із доларом, і, звісно, хоч і не суттєве, але збільшення вартості пального.

За словами чиновника, із перевізниками, які значно підвищують вартість проїзду проводять профілактичні бесіди, але реально вплинути на формування цін не можуть.

- Ми зустрічалися з перевізником, який возить людей до села Мнишин у Гощанському районі. Він підняв вартість проїзду на 6 гривень. Тож вважаємо, що для відстані у 30 кілометрів це забагато. Звернулися в Антимонопольний комітет, аби там провели перевірку встановлених тарифів. Поки це все, що можемо. Бо ж у серпні минулого року ліквідували інспекцію контролю за цінами, яка хоч впливала на процес, та й адміністрації позбавили можливості погоджувати тарифи на перевезення пасажирів. Перевізник сам формує ціну. А ми, фактично, тільки приймаємо скарги, - каже Федір Мисюра.

До слова, в управлінні інфраструктури і промисловості облдержадміністрації запроваджено «гарячу» телефонну лінію 695-170, куди можна звертатись з питань пасажирського автомобільного транспорту загального користування.

Нагадаємо, перевізники попереджали про ймовірне підняття вартості проїзду у приміських маршрутках з січня 2017 про на 20%. Та попри такі обіцянки у Дубенському районі один з перевізників підняв вартість проїзду майже удвічі, а на Здолбунівщини ціни «заморозили» до завершення свят.