Вечір 13 січня називають “щедрим”, оскільки прийнято готувати “щедру кутю”, багатий стіл після різдвяного посту.

Як і на Свят-вечір, цього дня готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви цього вечора не є пісними: тут на столі й кутя, і ковбаси, й холодець, і шинка. Святкові страви для "щедрої вечері"

Потапці

pic Для приготування цієї страви вам знадобляться:

200 г хліба;

50 г рослинного масла;

20 г сала;

1 зубок часнику;

1 солоний огірок.

Наріжте хліб ромбиками, обсмажте на олії з обох сторін, натріть подрібненим часником. Покладіть зверху шматочки сала і солоного огірка.

Гамузом "Ярославна"

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

основа:

40 г копченої курячої грудинки;

20 г обсмаженої подрібненої ріпчастої цибулі;

1/2 вареного курячого яйця;

1/2 свіжого помідора.

соус:

120 г вареної квасолі;

10 г маку;

80 г майонезу;

1/2 лимона (для соку);

цукор; сіль.

прикраса:

10 г маку;

1 помідор;

зелень петрушки;

листя салату.

Приготуйте соус. Квасолю пропустіть через м'ясорубку, додайте перемелений мак, лимонний сік, майонез, сіль і цукор за смаком, ретельно перемішайте. Наріжте великими кубиками грудинку, яйце, помідор, додайте обсмажену цибулю, перемішайте і заправте соусом. Готову страву викладіть на листя салату. Прикрасьте часточками помідора, маком і зеленню петрушки.

Верещака

pic

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

основа:

400 г свинячих ребер;

200 г хліба;

50 г сала;

2 цибулини;

сіль; чорний мелений перець.

Буряковий квас:

500 г очищеної буряків;

1 л охолодженої кип'яченої води.

Буряковий квас приготуйте заздалегідь. Буряк наріжте, залийте водою і поставте в тепле місце настоюватися до появи кислуватого присмаку. Ребра наріжте і заправте по смаку сіллю і перцем. Обсмажте в глибокій сковороді до утворення золотистої скоринки, додайте 500 г бурякового квасу і поставте в духовку на 30 хвилин. Потім наріжте хліб дрібними кубиками, помістіть в сковороду, де смажиться м'ясо, і залиште в духовці ще на п'ять хвилин. В кінці приготування додайте в Верещаку подрібнені і обсмажені цибулю і сало. Готову страву вийміть з духовки, перед подачею на стіл прикрасьте зеленню.

Вареники з м'ясом

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

фарш: 500 г свинини;

800 г яловичини;

20 г рослинного масла (для обсмажування);

4 цибулини;

сіль; чорний мелений перець.

тісто:

550 г топленого молока;

100 г розтопленого вершкового масла;

25 г дріжджів;

15 г цукру;

1 кг борошна;

4 яйця;

5 г солі.

прикраса:

50 г розтопленого вершкового масла;

смажена цибуля; зелень.

Розітріть дріжджі з цукром, влийте молоко, додайте яйця, сіль, борошно, масло, ретельно перемішайте, поки маса не стане однорідною. Поставте на годину в тепле місце. Приготуйте фарш. Наріжте кубиками м'ясо, обсмажте і поставте смажитися. Лук почистіть, подрібніть і підсмажте на олії. Остудіть. Пропустіть через м'ясорубку тушковане м'ясо і цибулю. Заправте фарш сіллю і перцем за смаком. Ретельно вимішують тісто до тих пір, поки воно не буде гладким і перестане прилипати до рук. Потім розкачайте його тонким шаром і виріжте склянкою чи формою кружечки. В середину кожного покладіть по чайній ложці фаршу, з'єднайте краї і защипніть. Варіть вареники в киплячій підсоленій воді на невеликому вогні протягом 6-8 хвилин. Коли вони спливуть, вийміть шумівкою з каструлі, покладіть в миску, полийте розтопленим вершковим маслом і прикрасьте зеленню і смаженою цибулею.

Лизень в торбі

pic фарш:

50 г відвареного м'яса;

20 г обсмажених печериць;

20 г обсмаженї подрібненї ріпчастої цибулі;

20 г сметани;

5 г білого вина;

1/2 зубки часнику;

сіль; цукор; чорний мелений перець.

тісто:

250 г борошна;

500 г молока;

3 яйця;

1/4 чайної ложки солі;

1/2 столової ложки цукру;

2 столових ложки розтопленого вершкового масла;

2 столових ложки топленого масла (для змазування сковороди).

Прикраса: зелена цибуля.

Пропустіть через м'ясорубку м'ясо, гриби і цибулю. Заправте сметаною, подрібненим часником, сіллю, цукром, перцем за смаком і проваріть суміш п'ять хвилин, додавши в кінці білого вина. Приготуйте млинці. Відокремте білки від жовтків. З'єднайте жовтки, 100 г молока, сіль, цукор і, помішуючи, додайте борошно, потім - вершкове масло. Вимісити отриману масу до повного зникнення грудок. Повільно влийте молоко, додайте збиті в міцну піну білки. Розжарити сковороду, змастіть її топленим маслом і, наливаючи суміш невеликими порціями, обсмажуйте млинці з обох боків до золотистого кольору. Викладіть готовий фарш на середину кожного млинця, надайте йому форму мішечка, перев'яжіть зеленою цибулею і запікайте в духовці 15 хвилин при температурі 150 ° С.