Порушення закону чи використання ресурсів на власні потреби? Мешканці села Привільне Дубенського району б'ють на сполох — з території навколо джерела Святої Трійці неодноразово вивозили ґрунт. Кажуть, у ньому містяться корисні копалини та він відноситься до цінних, тому вивозити його не можна. Тепер хто і чому це робив - з'ясовують правоохоронці.

Так, Дубенська місцева прокуратура за цим фактом внесла відомості до Єдиного реєстру досудового розслідувань згідно ст. 214 КПК. А вже поліція — проводить розслідування.

Як повідомив заступник начальника слідчого управління ГУ НП в Рівне нській області Олександр Панасюк, наразі слідчим відділенням Дубенського відділу національної поліції проводиться досудове розслідування за ч. 1 ст. 239-1 ККУ — незаконне заволодіння ґрунтовим покровом земель на цій території.

- Слідчі дії щодо встановлення усіх фактів і обставин, що мають значення у кримінальному проваджені, тривають. Кінцеве рішення щодо цього ще не прийняте, - додав він.

Деталей кримінального провадження, а разом з тим, і що вдалося з'ясувати — поліцейські поки що не розголошують. Мовляв, таємниця слідства.

Те, що ґрунт справді вивозився визнає і сільський голова Привільного Юрій Момотюк. Каже, що порушення в цьому не бачить.

- Кілька разів ми брали ґрунт, весною минулого року, за рішенням сільської ради. Ним передбачається використання місцевих ресурсів для потреб установ сільської ради. Тобто, якщо на нашій території є покрив крейди, то ми можемо використовувати ці ресурси, наприклад, щоб вимостити ґрунтові дороги. Якщо є глина, також використовується, якщо виникає необхідність. Так само, як два, чи три “Камази” ґрунту вивозили на потреби дитячого садка, будинку культури, кладовища. Ним підсипали клумби та могили, - пояснює Юрій Момотюк.

Тим часом начальник Дубенського міжрайонного управління водного господарства Володимир Герасимчук зазначає, що ця земля перебуває у їх власності.

- Саму ж землю вивозити з території навколо джерела не можна, адже це корисні копалини. Винятком може бути лише те, що свого часу на цій території мали робити водойом. Фірма-переможець тендеру розпочала роботи, втім, виконавши їх приблизно на 30%, фінансування припинилося. Тому, якщо в них у кошторисі є прописано, що залишки землі мали право вивозити, то вони могли це робити. А так хтось інший — ні, - каже Володимир Герасимчук.

Нагадаємо, раніше прихожани Свято-Троїцької церкви УПЦ-КП хотіли облаштувати на цій території, саме біля джерела Святої Трійці, церковний комплекс для паломництва. Так, представники релігійної громади надсилали звернення до керівництва Дубенського міжрайонного управління водного господарства та керівництва області з проханням передати земельну ділянку у власність релігійної громади. Кажуть, що були й меценати, які могли допомогти з фінансуванням, технікою та іншими матеріалами для проведення необхідних робіт. У той час, як коштів на це з місцевих і державного бюджету не закладено та надаватись не передбачається.