Возять чи не возять — ось у чому питання. А мова все про те ж львівське сміття, яке за словами рівнян, ((http://rivne1.tv/news/75673)(тепер смердить і на рівненському звалищі)). Чиновники та комунальники переконують — галицький непотріб туди не потрапляє. Та підтвердження цьому ((http://rivne1.tv/news/76612)(надавати не поспішають))...

...Камери відеоспостереження, державна охорона — і все це для того, щоб показати, як на рівненський полігон "не потрапляє" львівське сміття.

Міський голова Рівного Володимир Хомко та начальник КАТП-1728 Розстилав Кралюк в один голос переконують: все відкрито та публічно.

- 24 години на добу записуємо, що відбувається — якщо у когось є підозри, приходьте до мене, кажіть, надамо відео, все перевіримо, - сказав Володимир Хомко у коментарі ЗМІ під час засідання сесії 22 грудня.

Те ж саме казав і Ростислав Кралюк ще два тижні тому у своїх коментарях. Мовляв, готові надати відео з камер спостереження, що встановлені при в'їзді на сміттєзвалище, щоб переконалися самі, які автомобілі, та як туди пропускають.

Та, схоже, готові лише на словах. Адже відповідь на запит про доступ до публічної інформації надали лише на сьомий день.

pic

pic У ній зазначається наступне:

pic

pic Ну що ж переносні носії для копіювання інформації надали, з працівником КАТП-1728 зустрілися. Та, коли дійшло до справи, виявилося, що відео скопіювати... не можуть.

Як пояснили програмісти, технічно таку умову просто ніхто не продумав.

- Реєстратор, який встановлений при в’їзді на рівненське сміттєзвалище, записує на спеціальний вінчестер аналогове відео, яке передається із камер відеоспостереження. При чому записує його у своєму форматі за технології Н.264. Для резервного копіювання реєстратор має роз’єм USB 2.0 лише під стандартні USB-флеш-накопичувач. Якщо USB-флеш-накопичувач великого розміру, то операційна система реєстратора може його не розпізнати, - коментує заступник КЗ“РІКЦ”РОР Олександр Терещенко.

Чому так? Не виключено, що це зроблено навмисно, щоб показати “видимість відкритості” та відвернути увагу від проблеми. А насправді, як і хто заїжджає на територію сміттєзвалища — так і залишається "загадкою".

А якщо хтось все ж захоче це побачити — нехай приїжджає, дивиться відео у "пропускному вагончику" добу, дві, три — на скільки терпіння і бажання вистачить. На питання для чого ж тоді встановлювали камеру відеоспостереження, якщо відео з неї недоступне для широкого загалу, начальник КАТП-1728 Ростислав Кралюк відповів обуренням:

- У нас, яка основна мета встановлення камери — знімати, чи контролювати? Ви можете заїхати і подивитися, а копіювати — умова не ставилася. Камери встановлювалися для контролю, а не для того, щоб відео надати тому, хто хоче. Ви рахуєте основна мета нашої роботи відео давати всім, кому це заманеться?

Та хто контролює, окрім комунального підприємства — питання відкрите. Так само, як і те, чи справді камери стають на заваді завезенню туди львівського сміття. Зрозуміло, що ніхто не поїде на сміттєзвалище та не буде переглядати повний запис за кожну добу, щоб переконатися, що на територію полігону не проїжджали підозрілі автомобілі, можливо, з чужим непотребом.

Більше того, як пояснили програмісти, відео записується "шматками" по кілька секунд, хвилин і зберігається окремими файлами. Те, що якийсь із таких файлів не загубиться — теж гарантії немає. За дивним збігом обставин, це може виявитися заїзд саме “потрібного автомобіля”. Ніхто ж секунди за кожну добу не рахуватиме, щоб перевірити, чи всі 24 години зйомки є.

Тим часом керівник правових програм РОГО "Комітет виборців України" Микола Глотов прокоментував ненадання на запит журналіста про доступ до публічної інформації комунальним підприємством відео з камер спостереження наступним чином:

- На мою думку, інформація із камер відеоспостереження на сміттєзвалищі та перед ним, становить суспільний інтерес. А тому, згідно ч. 2 ст. 13 Закону України "Про доступ до публічної інформації" Комунальне автотранспортне підприємство 1728 зобов'язане надати таку інформацію. І те, що попередньо вони погодились це зробити означає, що запит журналіста було задоволено. Тепер, якщо вони відмовляються надати таку інформацію, то журналіст має право звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, щоб винних у ненаданні інформації було притягнуто до адміністративної відповідальності. Крім того, в адміністративному, або ж у судовому порядку журналіст має право добиватися надання запитуваної у запиті інформації.

Ось так відкрито і публічно “львівське” сміття на рівненський полігон не потрапляє, рівненські чиновники "готові" це доводити і камера відеоспостереження - “залізне алібі” - то ж все записується, приїжджайте, дивіться. Ну що ж, далі буде...