Муштра для чиновників. Вміти воювати повинні не лише військові, а й цивільні керівники. Саме голови обласний і районних адміністрацій прийматимуть перші, а відтак і визначальні рішення в умовах надзвичайних ситуацій і координувати дії різних силових структур. Останні, тим часом, зобов'язані спершу навчити людей в краватках, як це робити. За що і взялися. Сьогодні. На Рівненському полігоні.

Сьогодні вони не підписують документи і не віддають накази. Усім керівникам області районів розказують і головне - показують, що доводиться робити силовим структурам під час військових дій, ліквідації техногенних аварій і катастроф, масових заворушень. Спершу чиновникам демонтують озброєння. Більшу частину такої зброї чиновники бачили лише по телевізору. Сьогодні їм вдається потримати в руках навіть гранатомети.

На Рівне нському полігоні розгорнули відразу кілька майданчиків. На одному ліквідують пожежу з великою кількістю жертв. На іншому - розганяють розбурханий натовп. Спецпідрозділи міліції звільняють заручників і затримують небезпечних злочинців. Найяскравіший момент - сутичка із бандформуваннями та деверсандати, які загрожують територіальній цілісності країни. Чиновникам такий екшн особливо до душі. Заступник голови Рівне нської обласної адміністрації Степан Павлюк підкреслює, на полігоні керівники не розважають не прогулюють роботу, навпаки - виконують безпосередні обов"язки.

На полігоні проходить лише частина командно-штабних навчань. Найтяжче у чиновників попереду. Додому вони вирушать у супроводі військових фахівців. У себе в районах будуть демонструвати як їм вдається реагувати на повідомлення про надзвичайні події.

За правильність прийнятих рішень, за вміння зкоординувати роботу різних силових структур в районах чиновники отримають оцінки за п'ятибальною шкалою. Військові обіцяють, про результат обов'язково дізнається Президент.