Дванадцять тонн сміття зі Львову знайшли на території одного з приватних підприємств в селі Оженин, Острозького району. Про те, що гори відходів саме з Галичини — свідчать чеки та конверти, які були серед непотребу.

Як написав у своєму “Фейсбуці” депутат Рівне нської облради Володимир Муляр, про те, що львівське сміття добралося до Оженина йому повідомили небайдужі односельчани.



pic «На приватній території хтось викинув понад 12 тонн сміття. Ми з Романом Петролюком моментально відреагували і виїхали з Рівного в Острозький район. Люди звернули увагу на папери і побачили там конверти і чеки із зазнеченням міста Львів! Як сміття потрапило на територію, що орендує ТзОВ "Атлас-Агро", встановлять правоохоронні органи котрі я викликав на місце події. Цікаво, що про сміття місцева і районна влада знала ще минулого тижня, проте, чомусь як завжди закрила очі», - йдеться у повідомленні.

pic

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

"Гуляще" львівське сміття тепер смердить у Рівному...законно? [ВІДЕО]

Нагадаємо, раніше рівняни розповідали, що бачили, як львівське сміття регулярно зранку та ввечері завозять на місцевий полігон побутових відходів. Згодом зясувалося, що для цього придумали цілу схему та непотріб зі Львова на рівненський полігон може потрапляти ну майже законним шляхом. Перевізники багатотонажними фурами привозять його у Рівне . Вже тут перевантажують на “Зіли” та “Камази”. Їх подають у перелік автомобілів, якими перевозять, начебто, власне сміття. Купують спеціальні талони на захоронення відходів та без перешкод вивантажують львівське сміття на території рівненського сміттєзвалища. Чиновники та комунальники це заперечують, хоча й визнають, що не перевіряють відходи, які привозять приватні підприємці, мовляв, тож не копатися у смітті.

pic Тим часом депутат міської ради Святослав Євтушенко пропонує унеможливити ввезення львівського, та й іншого немісцевого сміття, на територію рівненського полігону забороною. Зокрема, підготував проект рішення “Про обмеження експлуатації Рівне нського полігону твердих побутових відходів”. Ним передбачається заборонити проведення будь-яких операцій із відходами (завезення, захоронення, зберігання, складування тощо), що утворилися за межами Рівного та Рівне нського району, на території Рівне нського полігону твердих побутових відходів.

pic Не залишаються осторонь проблеми й обласні обранці. Так, Олексій Бучинський пропонує прийняти проект рішення щодо припинення вивезення твердих побутових відходів зі Львову на територію Рівне нської області. А разом з тим і звернутися до мера Львова Андрія Садового, Кабінету Міністрів та Генеральної прокуратури України з цього приводу.

pic Адже за півроку, що минули після трагічного випадку на Грибовицькому полігоні, коли під завалами сміття загинули люди, відходи зі Львова вже встигли побувати майже в половині областей.

Так, сліди львівського сміття виявляли у Київській, Дніпропетровській, Чернігівській, Вінницькій, Миколаївській, Сумській, Запорізькій, Одеській, Тернопільській, Хмельницькій, Волинській областях і в Чорнобильській зоні.

Знайшли львівські відходи й у Дубенському, в Млинівському та у Сарненському районі на Рівне нщині .

Тим часом правоохоронці розслідують факт перевезення львівського сміття за фальшивими документами, який зафіксували на Сумщині. Один із львівських операторів твердих побутових відходів возив непотріб за підробленими документами через спеціально створеного київського посередника, який нібито шукав полігони по всій Україні.

Тому не виключено, що й рівненське сміттєзвалище поповнило цей список. Рівняни ж переймаються, що це може спричини повторення львівського сценарію і в Рівному. Адже на полігоні сміття захоронюється вже впродовж 57 років, з них останнє десятиліття експерти застерігають, що це небезпечно. Якщо ж так продовжуватиметься і надалі, то не виключено, що й рівненському сміттєзвалищу загрожує повторення львівського сценарію.