Rivne1.tv пропонує Вам поринути у цікаву мандрівку унікальними місцями Рівненщини. Нашу подорож ми розпочинаємо з Урвенни. Яку історію розкажуть стіни палацу - читайте далі.

Невеличке село Урвенна розташувалося близько 20 кілометрів від Рівного в Здолбунівському районі. Перша згадка - від 30 вересня 1497 р. як "Урвіаня". Назва - від болотища Урва на східній околиці села.



pic

Колись Урвенна входила до обширних володінь князів Острозьких. На початку ХІХ століття маєтком володів маршалок місцевої шляхти Віталіс Порчинський, людина не сама заможна, але непоганий господарник. Саме він збудував у своїй резиденції симпатичний палацик і розбив навколо нього гарний парк.



pic

Садиба в Урвенні. З путівника М.Орловича за 1929р.

******************************************

В 1879 році, коли тодішні власники села Омельчинські емігрували до Парижу, маєток в Урвенній було розпарцельовано серед чеських колоністів - дві їхні родини розділили між собою палац. Палац існував, ймовірно, аж до Другої світової війни.



pic

pic З путівника Wołyń. Автор Grzegorz Rąkowski.

******************************************

Єдиний короткий опис споруди залишив у своїх спогадах у 1827 р. Шимон Конопацький. За його словами, палацик в Урвенній "гримів на всю околицю - як через милу оку архітектуру, так і через внутрішнє оздоблення, що разом з англійським парком, що оточував палац, складало прегарну єдність, гарно утримувалося". Згадав Конопацький і маленьке село біля маєтку - з витягнутими в рядочок маленькими хатками з мурованими коминами і акуратними городами, які рясніли квітами. В ІІ половині XIХ ст. класицистичну садибу в Урвенній малювали Наполеон Орда і Хенрик Пейєр.



pic

Урвенна. Малюнок Наполеона Орди

******************************************

Нині палацик має незовсім презентабельний вигляд, та руїни все ще зберігають атмосферу минулих сторіч.



pic

pic

pic

pic

Фото - грудень 2016 року

******************************************

Подорожуйте Рівне нщиною разом з Rivne1.tv. Далі буде...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Люби і знай свій рідний край! Як добре ти знаєш Рівне нщину? [ТЕСТ-ЧАСТИНА 1]

Люби і знай свій рідний край! Як добре ти знаєш Рівне нщину? [ТЕСТ-ЧАСТИНА 2]