Догляд за волоссям взимку має свої особливості, адже зберегти в холодну пору року ідеальну зачіску досить і досить нелегко. І тому є причини. Взимку ми ховаємо волосся під головними уборами, внаслідок чого вони страждають від нестачі кисню. Додатково до цього модні зараз тісні шапки перешкоджають нормальному кровообігу шкіри голови - а через це порушується живлення волосся.

Постає питання: як доглядати за волоссям, щоб зберегти взимку і здоров'я свого волосся, і красу зачіски? Що ж, для цього доведеться трішки потрудитися. Ось кілька порад, дотримання яких допоможе вам у цьому.

1. Не мийте голову гарячою водою. Оптимальна температура для миття голови повинна бути близько 50 градусів.

2. Наносячи на волосся шампунь, масажуйте голову пальцями: масаж допоможе нормалізувати кровообіг в шкірі голови.

3. Обполіскуйте волосся відварами польового хвоща, м'яти перцевої, кори дуба, стебел і квіток пижма. Непогано також використовувати для ополіскування розчин гірчичного порошку ( 1 столова ложка гірчиці на 1 літр теплої води). Тільки не забудьте потім гарненько промити волосся водою, підкисленою лимоном або оцтом.

4. Намагайтеся висушувати волосся природним шляхом, але якщо без фену таки ніяк не можна обійтися, то тримайте його на відстані 20 - 30 см від голови. І стежте за тим, щоб струмінь повітря не був дуже гарячим.

5. Регулярно робіть різні компреси і маски для волосся.

Ось, наприклад, самий простий і доступний для домашнього приготування рецепт. Нанесіть на волосся кисле молоко або кефір, накрийте голову поліетиленовим пакетом або рушником. Через 15 хвилин змийте теплою водою з шампунем, після чого обполосніть водою з соком лимона.

Також дуже ефективна маска з часникової кашки, алое, меду, лимона і яєчного жовтка.

Прекрасні результати дає і наступний рецепт. Візьміть 10 - 20 г подрібнених коренів лопуха, залийте 200 мг кип'яченої води, процідіть відвар і потім втирайте в шкіру голови 2 - 3 рази на тиждень.

А спиртова маска добре допомагає волоссю довше не жирніти. Приготуйте суміш з 50 гводки, 10 г 3 % - ного борного спирту і 1 чайної ложки лимонного соку. Протирайте цією сумішшю шкіру голови, дивлячись по мірі забруднення волосся.

6. Зверніть увагу на свій раціон. Постарайтеся трохи менше вживати цукру, кави, алкоголю, гострих, копчених і жирних продуктів. Більше їжте свіжих овочів і фруктів, каш, хліба з борошна грубого помелу. Не забувайте і про вітаміни, особливо групи В і С, а також "підгодовуйте" своє волосся біологічно активними добавками, що містять дріжджі, сірку, залізо і цинк.

Ну що ж, тепер ви знаєте, як правильно доглядати за волоссям взимку, щоб навіть у найлютіші морози чудово виглядати! Але на закінчення хочеться сказати ще пару слів. Звичайно, всі перераховані заходи особливо актуальні зараз, в зимову пору. Однак більшості з цих правил непогано слідувати і в інший час року - і тоді в будь-який сезон і в будь-яку погоду ваше волосся буде прекрасне, а зачіска бездоганна!

Розповідає портал Жіночі штучки.