(*4 грудня православні та греко-католики відзначають одне з церковних свят,а саме Введення в храм Пресвятої Богородиці або Третю Пречисту.*)

За переказами, коли Діві Марії виповнилося 3 роки, батьки повели її в старозавітний єрусалимський храм, щоб присвятити своє дитя служінню Богу, виконавши таким чином обітницю, дану Господу напередодні народження дівчинки.

Священик, який зустрів Марію в церкві, повів її до вівтаря, куди з усіх людей тільки раз в році входив він сам з очисною жертовною кров'ю. Вручивши дитя волі Божій, батьки Марії повернулися додому, а дівчинка залишилася жити в приміщенні для дів, яке знаходилося тут же, при храмі.

За старих часів наші предки асоціювали свято Введення з початком справжньої зими, її вступом у свої права. Оскільки грудень був багатий різними святами, люди прагнули дізнатися, яка погода випаде на святковий час.

Також в день Третьої Пречистої існує така традиція: хто перший вранці на Введення повернеться додому із церкви, той буде першим «полазником» - тим, хто приносить добро чи якесь лихо - на новий господарський рік.

Коли ж першим до хати увійде молодий хлопець, а ще й з грішми, то добра ознака: весь рік у хаті всі будуть здорові і вестимуться гроші. Якщо ж увійде старий та немічний, а ще бідний, то і хворі в хаті будуть, і злидні заведуться. Найгірше ж, розповідають люди, як зайде першою до хати стара жінка - "то вже добра не чекай". Не можна в цей день і йти позичати щось, кажуть нічого доброго не буде з цього.

Подекуди в Україні зберігається звичай святити воду в ніч перед Введенням. Вважається, що цього дня Бог відпускає чисті, праведні душі подивитися на своє тіло.

Свято Введення - один із днів, коли людині, яка виконує Різдвяний піст дозволяються невеликі послаблення - зокрема, вживання в їжу риби та ікри.

Народні прикмети Третьої Пречистої:

- Скільки на «Введення» води, стільки на Юрія трави.

- Як горобець нап'ється на Введення в бичачім сліду води, то напасеться худоба до Юрія (6 травня) трави.

- Як є на Введення вода, то буде в мисці влітку молоко.

- Як Введення мостить мости, а Микола забиває гвіздки, то люта зима буде.

- Введенські морози ще зими не роблять.

- Як ляже глибока зима, то готуй глибокі закрома.