"Влада повинна бути відкритою і вести з людьми діалог"

ДОВІДКА: Сергій Ковальчук народився в Рівному. Навчався в різних школах міста, адже доводилося часто змінювати місце проживання. Закінчив Національний університет водного господарства та природокористування, перший випуск спеціальності архітектура. Перед тим як піти на навчання до НУВГП, навчався 5 років в художній школі.

*********************************

Розкажіть, будь ласка, про свою громадську діяльність? Громадською діяльністю почав займатися ще зі шкільних років - учнівське самоврядування. З першого курсу в університеті почав займатися правозахисною діяльністю, на це надихнули події 2004 року. На даний час мене захоплює розвиток міської архітектури, безпека руху, благоустрій міста, міська мобільність. Громадська діяльність - це не робота, на яку ти можеш прийти і сказати, що я буду працювати у вас на тій чи іншій посаді. Ти спеціаліст в якійсь сфері, і ти знаєш, що щось можеш зробити краще. Ти починаєш збирати інформацію, аналізуєш це все, шукаєш однодумців, які готові змінювати в твоєму місті благоустрій разом.

Яка мета і цілі? Розвиток міста - ось основна мета. Правильне планування вулиці сприяє безпеці, правильна транспортна система покращує містобудівну ситуацію. Міська мобільність - це взагалі один із основних напрямків розвитку міста.

Що було досягнуто? В даному напрямку ми з однодумцями займаємося більше дослідницькою та просвітницькою діяльністю. Ми пропонуємо владі щось міняти в благоустрої міста. Декілька років тому ніхто навіть і не планував робити пониження на тротуарах, облаштовувати переходи для незрячих, і багато різних таких, здавалося б, дрібниць, але завдяки нашій потужній кампанії в соцмережах, заяв в ЖКГ про те, що є ті чи інші норми до облаштувань переходів в місті - зараз ці речі під час ремонту доріг роблять автоматично.

Що було не досягнуто і чому? Якщо взяти до уваги велоінфраструктуру, так якось вийшло, що Рівне не відрізняється від інших міст України. Вся громадська активність благоустрою транспорту починається з велоінфраструктури , оскільки це є найпростіша тема, і дуже багато архітекторів - урбаністів користуються велосипедом і розуміють, що це впровадження не потребує великих коштів. Більшість в сфері міської мобільності, сфері громадського транспорту починали саме з велосипедів. В місті повинні конкурувати тільки два види транспорту, приватний і всі інші сталі так сказати - громадський транспорт, велосипед, піша інфрастуктура. В усьому світі зараз шукають шляхи, як збільшити використання сталих способів пересування, і зменшити кількість пересування автомобілем в містах. В Європі для цього нині розробляють багато програм, оскільки це дешевше і безпечніше для міста. Стосовно не досягнуто, можна сказати про наш план розвитку велоінфрастуктури в Рівному. Разом з однодумцями ми розробили і написали концепцію розвитку, яку затвердив міськвиконком. Потім писали програму розвитку, яку чиновники скоротили до мінімуму, вибрали, що є найменш витратним і прийняли програму. На даний час навіть той мінімум, до якого скоротили наш проект - не виконується. В наш час у чиновників немає розуміння того, що потребує сучасне місто. В їхньому розумінні велодоріжка треба в місті, бо це модно, а не безпечно.

На що готові заради досягнення цілей? Я присвячую свій вільний і не зовсім свій вільний час на дослідження, написання тих чи інших питань, які стосуються мобільності міста. Ми разом з однодумцями надаємо безкоштовні консультації владі, а в нас час будь-який професіонал своєї справи знає собі ціну. Я готовий безоплатно і далі присвячувати свій час на покращення благоустрою міста.

Як би Вам дали 1 000 000 гривень - на що б Ви їх витратили? Мільйон гривень в масштабах міста - це копійки. Насправді навіть не знаю, можливо б це була якась масштабна кампанія в плані популяризації тапросвітництва в плані містобудування. Чому саме просвітницька кампанія? Оскільки ми маємо проблему з тим, що наші люди не подорожують, вони не цікавляться як в інших містах та інших країнах. Люди не хочуть виходити за рамки зони власного комфорту. А от просвітницька програма дала можливість показати людям, як може бути краще. І люди почали б вимагати від влади чогось кращого, ніж просто покласти новий асфальт у дворі.

Що може змусити Вас відмовитися від активної громадської діяльності? Певно тільки мій переїзд в інше місто. А поки я тут планую жити, мені потрібні комфортні умови для життя. Місто, як твоє особисте житло. Ти робиш так, як тобі комфортно, тільки трохи в більших масштабах.

Яке місто у світі на Вашу думку, є ідеальним? Для мене ідеальних міст немає. Кожне місто - це живий організм, який розвивається по своєму. Ми самі можемо створювати ідеально місто.