Різдвяний піст вважається нестрогим. Не можна вживати їжу тваринного походження: м'ясо, яйця і молочні продукти. Решта обмеження змінюються залежно від дня тижня. Якщо не трапиться ніякого свята, то в понеділок, середу і п'ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, а у вівторок і четвер - з олією, у суботу ж і неділю, аж до 2 січня, до них додається риба.

Є безліч смачних та легких у приготуванні страв, які можна вживати під час Різдвяного посту. Ми підібрали топ-10 таких страв.

1. Каша рисова з овочами

Для приготування знадобиться 1 склянка рису, 3 цибулини, 1 морквина, 2 склянки води та 2 ст.л. олії.

Необхідно перебрати і промити рис. Моркву і цибулю нарізати соломкою. На дно каструлі укласти цибулю, потім моркву, на них - рис. Залити все гарячою солоною водою, довести до кипіння і варити 5-7 хв, не перемішуючи. Потім настояти під кришкою 15-20 хв. Подавати кашу заправивши рослинним маслом.

2. Морквяні котлети



pic

Для приготування котлет знадобиться 10 морквин, 3 яблука, 1 склянка манної крупи, половина склянки борошна, 1 ст.л. олії, цукор та сіль за смаком.

Далі необхідно сиру моркву та яблука натерти на крупній тертці, покласти в каструлю, влити трохи води, додати масло і тушкувати. Потім додати манну крупу, цукор, сіль і добре перемішати (якщо дуже рідке тісто додати муки). Зробити котлети, обваляти їх у борошні і смажити на добре розігрітій олії.

3. Грибний салат з рисом



pic

Для приготування даного салату візьміть 10 -15 шт. маслин,100 г рису, 60 г рослинного масла, зелень, перець, сіль, 1 ч.л. лимонного соку, 200 г маринованих грибів.

Для початку потрібно промити мариновані гриби, дрібно нарізати і злегка пасерувати в рослинному маслі. Дрібно нарізати маслини, зварити та охолодити рис. Далі з'єднуємо рис, маслини, гриби і порізану зелень. Заправляємо олією, змішаною з лимонним соком, сіллю і перцем за смаком.

4. Салат із солоних огірків



pic

Для приготування необхідно 3-4 солоних огірки, 1 головка ріпчастої цибулі, рослинне масло, кріп або петрушка, перець за смаком.

Солоні огірки очистити від насіння і шкірки, дрібно нарізати і злегка віджати. Додати до огірків дрібно нарізану ріпчасту цибулю, окроп або петрушку, мелений перець і заправити олією.

5. Ікра з буряка по-монастирськи



pic

Щоб приготувати дану страву візьміть 500 г буряка, 500 г квашеної капусти, 1 головку ріпчастої цибулі, 1 ст. ложку томат-пасти, 1 ст. ложку цукру, 4 ст. ложки рослинної олії, сіль, перець чорний мелений за смаком.

Варений буряк очистити, нарізати соломкою, обсмажити в рослинній олії разом з порізаною кільцями ріпчастою цибулею. Квашену капусту віджати від розсолу, нарізати подрібніше, піджарити в олії з додаванням томатної пасти. З'єднати буряк з капустою, перемішати, прогріти на плиті 5 хвилин, приправити цукром, сіллю, перцем за смаком.

6. Суп з гречаної крупи



pic

Для приготування супу візьміть 3/4 л води, 4 картоплини, 1 морквину, 1 цибулину, 1 склянку гречаної крупи, зелень, сіль.

У киплячу воду опустити підготовлену нарізану картоплю, через 10 хвилин додати промиту гречану крупу, моркву, натерту на крупній тертці, цибулю, сушену або свіжу зелень, сіль. Варити ще 20 хвилин.

7. Борщ буряковий з перловою крупою



pic

Необхідно пів літри води, 3 картоплини,1/4 головки капусти, 1/4 склянки перлової крупи, 1 морквина, 1 великий буряк, 1 цибулина, 2 ст. ложки зеленого горошку, 3 ст. ложки томатного соусу, лавровий лист, сушена або свіжа зелень, перець, 2 зубчики часнику, сіль.

У киплячу воду опустити нарізану кубиками картоплю, нашинковану капусту, перлову крупу. Варити 25 хвилин. Буряк і моркву нарізати тонкими кусочками, підсмажити на олії, додати дрібно нарізану цибулю і томатний соус. Підсмажити, часто помішуючи. У борщ кинути лавровий лист, зелень, посолити, поперчити. Додати в борщ всі компоненти й варити ще 15 хвилин, додавши зелений горошок. Коли борщ буде готовий, додати товчений часник, відразу накрити кришкою і зняти з вогню. Дати настоятися 30 хвилин.

7. Овочеві голубці



pic

Для приготування даної страви необхідно взяти 1 головку капусти, 300 г рису або гречки, 300 г моркви, 4 цибулини, 3 ст. ложки рослинної олії, 500 г помідорів або 2-3 ст. ложки томатної пасти.

Головку капусти розібрати на листя. Капустяне листя обшпарити, товсті прожилки зрізати. Рис (або гречку) відварити, нашаткувати моркву, цибулю дрібно нарізати. Змішати компоненти один з одним, посолити за смаком, поперчити. Загорнути капустяні листя з фаршем конвертиком, обсмажити в олії. Покласти в каструлю на капустяне листя, додати півсклянки води. Помідори нарізати скибочками, покласти на голубці, додати підсолене рослинне масло. На повільному вогні довести до готовності.

8. Капустяні котлети



pic

Необхідно взяти 500 г капусти, 2 ст. ложки манної крупи, 2 ст. ложки мелених сухарів, сіль за смаком, 3 ст. ложки рослинної олії, 1/2 склянки води.

Потрібно дрібно нарізати капусту, покласти в каструлю, додати воду, 1 ст. ложку рослинної олії і тушкувати до напівготовності. У киплячу масу всипати манну крупу, варити, безперервно помішуючи, 10 - 15 хвилин, злегка остудити, посолити, розмішати і охолодити. Сформувати котлети овальної форми, запанірувати в сухарях, обсмажити.

9. Млинці з цибулею



pic

Потрібно для приготування страви мати 500 г борошна, 2 склянки води, 1 ст. ложка цукру, 15 г дріжджів, щіпку солі, 1/2 склянки рослинного масла.

Замісити тісто для млинців з борошна, води, дріжджів, солі, цукру. Дати тісту підійти. Цибулю дрібно нарізати, згасити в маслі, посолити за смаком. Коли тісто підійде, покласти в нього тушковану цибулю. Дати тісту знову підійти 15 хвилин. Випекти млинці звичайним способом.

10. Морс із журавлини



pic

Для приготування морсу необхідно взяти 1 склянку журавлини, 1/2 - 3/4 склянки цукру, 1 л води, скибочки лимона.

Журавлинний сік віджати соковижималкою або розім'яти ягоди, додати трохи кип'яченої води, процідити через марлю; вичавки від ягід залити водою, закип'ятити і процідити. У проціджений відвар додати цукор, остудити, влити сирий сік. Покласти скибочки лимона.

Отож, під час посту можна смакувати незвичайними, смачними та корисними стравами.