Очі малюка в період росту легко піддаються впливам, особливо несприятливим. Може порушуватись і гострота зору. Найбільш поширеною є проблема розвинення короткозорості. Як спадкова так і набута - величезна зорова робота малюків на близькій відстані. Їх щоденна тривалість у дошкільнят сягає до 2-2,5 годин.

Розвитку короткозорості сприяють несприятливі обставини (погане освітлення робочого місця, дитина неправильно сидить при розгляданні картинок, читанні, письмі, малюванні). Збільшують ризик виникнення короткозорості у дітей перенесені захворювання (часті гострі респіраторні інфекції, ангіни, глистні інтоксикації, ревматизм та інші).



pic

Додатковим фактором слугує перегляд телевізора та довге сидіння перед монітором комп'ютера. Саме ці фактори витісняють спілкування із однолітками, гуляння на свіжому повітрі, тощо. Ризик виникнення короткозорості збільшується, якщо дитина сидить близько до телеекрану або дивиться телепередачі в темноті. В таких умовах очі втомлюються швидше. Якщо батьки надовго залишають дитину на самоті із телевізором, займаються іншими справами або й самі довго дивляться ТВ-програми - то головна вина лежатиме на плечах саме батьків.

Якщо ж у дитини у 3- та 5-ти річному віці (при обов'язковому огляді перед садочком та школою) виявляють короткозорість, то необхідно усунути цю проблему. Адже якщо залишити ситуацію нелікованою - є імовірність незворотних процесів, котрі вестимуть до значної втрати зору.



pic

При короткозорості дитині обов'язково підбираються окуляри, котрі компенсують недолік короткозорого ока. Окрім цього назначається медикаментозне лікування.

Для малечі є також обов'язковим спеціальний зоровий режим. Найсвітліша частина кімнати, місця для ігор ближче до вікна, де більше природного світла. Там же краще і влаштовувати прийоми їжі. Також варто влаштовувати 5-ти хвилинні перерви для очей, під час занять чи навіть гри. Варто обмежити перегляд передач по телевізору, комп'ютеру, і уважно визначити відстань до об'єкту - не ближче 3 і не далі 5 метрів.



pic

Монітори повинні перебувати на рівні очей дитини, з обов'язковим увімкненим світлом. Малюк повинен сидіти вільно, не схиляючись до колін та в жодному разі не лежати.

Якщо виконувати усі настанови лікарів та стежити за дитиною - то про короткозорість можна буде забути!! Будьте здорові!