Вже увесь врожай давно зібраний, тож знайти гарбуза не становить великої проблеми. А він може допомогти при гіпертонії. Для нормалізації тиску варто використовувати сироп цього плоду. Гарбуз також помічний при набряках, токсикозі та ураженнях шкіри.

Щоб приготувати цей сироп, необхідно зрізати вершок гарбуза, очистити його від м'якуша й насіння. В середину налити рідкого меду, опісля накрити зрізаним вершком. Опісля замазати місце зрізу тістом і залишити гарбуз в темному місці на 14 днів. Коли прийде час відкривати гарбуз, його вміст треба злити у скляну ємність і приймати приготовлений сироп по одній столовій ложці тричі на день. Робити це треба перед прийомом їжі, десь за півгодини. Тривалість курсу - місяць. Для того, щоб сироп не зіпсувався, зберігайте його в холодильнику.

Гарбуз ефективно рятує від набряків, свіжий сік гарбуза рекомендують вживати при геморої, запорах, запаленнях сечостатевої системи, нирковій недостатності, нервових розладах і безсонні. Також радять вживати запечений гарбуз протягом дня вагітним при токсикозі, що полегшить прояви нудоти.

Використовують гарбуз і при екземі, опіках, прищах, лишаях, фурункулах, абсцесах, ячменях, вітіліго. Для цього треба прикласти до уражених місць тонкі скибочки сирого гарбуза. Крадуть його і на рани й виразкові поверхні у хворих на цукровий діабет.

Гарбузові плодоніжки мають хорошу сечогінну дію. Щоб приготувати засіб треба взяти суху плодоніжку, подрібнити, щоб вийшла 1 столова ложка. Її треба залити склянкою окропу, варити протягом 10 хвилин, після чого ще півгодини засіб потрібно настояти. Проціджений відвар потрібно вживати тричі на день по дві столові ложки.