Ось і закінчився дачний сезон. Тож господарям залишилося зовсім небагато часу, щоб подбати про свою дачу - підготувати дачний будиночок до морозу та снігу.

1. Захищаємо від примх погоди свій сад

Аномальна погода, яку ми спостерігаємо протягом останніх кількох років, багатьох садівників привела до думки, що захищати рослини в саду від холоду не обов'язково. Але повірте, це не так - сад, газон і клумби теж потребують захисту. Звичайно, рослини у вашому саду, здебільшого пристосовані до умов вашого регіону, акліматизовані і відносно стійкі до холодів, тому і спорудження серйозного укриття не потребують. Але про молоді та теплолюбні рослини перед настанням довгих холодів доведеться подбати.

2. Подбаймо про садовий інвентар

Якщо коротко: всі інструменти і техніку - лопати і вила, граблі та секатори, газонокосарки, пили і так далі - необхідно ретельно очистити, насухо витерти і, змастивши їх металеві частини машинним маслом, прибрати у приміщення, які не промерзнуть взимку.

3. Підготуємо дачний будиночок до зими зовні

Напередодні зими в першу чергу ретельно обстежте дах будинку: чи весь покрівельний матеріал на місці, чи немає в даху дірок, чи не видно цвілі і тому подібних проблем. Усуньте всі виявлені недоліки, щоб дах не протікав під час відлиг або танення снігу по весні.

Подивіться, чи немає на горищі осиних гнізд або гнізд шершнів. Якщо виявили - не відкладаючи, позбудьтеся від них. Рекомендуємо обробити їх препаратом WD-40 - перевірено: і без того трохи загальмовані в цей період комахи падають вмить, та і вам ніякого дискомфорту: цей препарат не має яскраво вираженого запаху.

Всі водостоки очистіть від опалого листя і дрібних гілочок. Прикрийте їх тонкими листами жерсті або зовсім зніміть - якщо це можливо, звичайно. Завдяки таким діям водостоки не будуть пошкоджені льодом і товстим шаром снігу.

Прискіпливо оглянете наявні козирки і навіси, які зазвичай розташовуються безпосередньо над вхідними дверима. Подумайте: чи здатний ваш козирок витримати очікуваний шар снігу? Якщо не впевнені - просто знімайте козирок.

Якщо взимку відвідувати дачу ви не плануєте, то вікна будинку необхідно закрити дерев'яними щитами. Так ви захиститеся від можливого пошкодження скла сильними поривами вітру. Якщо в стулках вікон є щілини, їх потрібно заклеїти, інакше протяг вистудити стіни будинку, а це, у свою чергу, здатнр викликати утворення на них конденсату і - як наслідок - появу грибка.

Заклеїти щілини у вікнах можна скотчем на тканинній основі або звичайними шматочками тканини, попередньо вимоченої в борошняному клейстері.

4. Подбаймо про льох

Якщо у вашому дачному будиночку є льох про нього також необхідно подбати. Насамперед, тут необхідно прибратися: вимести сміття, видалити зі стін павутиння, продезінфікувати і провітрити - якщо, звичайно, ви не зробили цього раніше, перед тим, як закласти на зберігання урожай. Для дезінфекції льоху використовуйте спеціальні димові шашки. І не нехтуйте цими роботами навіть у тому випадку, якщо погребом на дачі ви не користуєтеся: багато проблеми вдома починаються саме звідси.

Не забудьте гарненько просушити і захистити від цвілі дерев'яні полиці у льосі, обробивши їх мідним купоросом (готуємо розчин з 6 л води і 600 гр купоросу). Стіни льоху, якщо є така можливість, побілити вапном (2 кг вапна на 6 літрів води). Якщо десь у льосі ви все ж виявили цвіль, протріть її 40% розчином формаліну.

5. Підготуємо дачний будиночок до зими всередині

Думаю, всім зрозуміло: щоб на дачу було приємно повертатися, будинок необхідно залишити в чистоті і порядку. Перш за все, зробіть вологе прибирання: ретельно вимийте всі підлоги і витріть пил. Наявний на дачі текстиль: одяг, рушники, постільна білизна, скатертини, фіранки і так далі - необхідно випрати, просушити, та скласти у шафу (не забудьте про «Антимоль»).

Посуд потрібно помити, висушити і прибрати в шафу. Меблі, протріть від пилу та укрийте плівкою або звичайної тканиною.

Прибираючи у дачному будиночку, постарайтеся безпосередньо перед від'їздом розкласти засоби від гризунів.

Не забудьте відключити електрику та перекрити газ! Про газові балони можете не переживати - при охолодженні газ стискається, тому мороз їм не страшний.

Водопровід також потрібно відключити, воду з усіх розташованих на вулиці і всередині дачі резервуарів і кранів - злити. Всі кульові крани потрібно залишити трошки відкритими - приблизно на 45 °. Робиться це для того, щоб мороз не розколов їх. До речі, простежте, щоб вся вода була злита з бачка унітазу, труб, умивальника, а також системи поливу на вулиці - в іншому випадку мороз їх просто розірве.

Залишаючи дачу, не забудьте змастити або, якщо необхідно, замінити всі замки. Змастити замки можна звичайним солідолом, а щоб у них не потрапила вода, якщо замки знаходяться на вулиці, просто накрийте їх обрізаної пластиковою пляшкою.

Як бачите, поради прості, виконати їх не складно, але завдяки їм ви зможете вберегти свою дачу від багатьох проблем і навесні повернутися в чистий та непошкоджений будинок.

Джерело