Цукати — це приємний додаток до чаю або міцної кави, яку можна зробити практично з будь-яких фруктів, ягід і овочів: ківі, яблук, баклажанів, вишні і навіть гарбуза.

Існує кілька способів приготування цукатів з гарбуза, але цей рецепт, перший і основний в нашому списку, є класичним. Готові гарбузові цукати м’які і тягучі, відмінно відтіняють смак десертів. Інгредієнти: гарбуз — 1 кг; цукор (коричневий) — 200 г; лимон — 1 шт .; мед — 4 ст. ложки; цукрова пудра — для обсипання. Приготування Овоч необхідно очистити від насіння і шкірки і нарізати кубиками зі стороною 2-3 см. Нарізані шматочки засипаємо цукром і залишаємо на 10-12 годин, до тих пір, поки з гарбузи не вийде сік. Отриманий сік зливаємо в окрему ємність і розчиняємо в ньому мед. Лимони очищаємо від насіння і подрібнюємо в блендері, додаємо їх в гарбузовий сік. Кип’ятимо суміш 3-4 хвилини, проціджуємо і заливаємо цим розчином гарбуз. Ставимо ємність з гарбузом на вогонь і варимо до загустіння сиропу, не забуваючи помішувати. Цукати з гарбуза відокремлюємо від сиропу і підсушують в духовці з вентилятором (при 40 градусах) або, якщо такий не є, залишаємо сушитися на сонці. Остиглі гарбузове цукати обсипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу.

цукати з гарбуза Пряні гарбузові цукати Додати прянощі і без того ароматної солодкої закусці допоможуть улюблені спеції. Такі цукати хороші як самі по собі, так і як доповнення до різних десертів і випічці. Інгредієнти: гарбуз — 1 кг; цукор — 1 кг; гвоздика — 2 шт .; кориця — 1 паличка; ваніль — 1 стручок. Приготування Гарбуз чистимо від шкірки і насіння, миємо й нарізаємо кубиками. Варимо цукровий сироп з цукру і 700 мл води, коли він почне закипати, закладаємо спеції і шматочки гарбуза. Варимо суміш 5 хвилин, потім охолоджуємо. Повторюємо процедуру до тих пір, поки шматочки гарбузи не закарамелізуется і не стануть прозорими (це близько 5-6 разів). Цукати дістаємо, даємо стекти сиропу, і викладаємо їх на вощений папір. Сушимо гарбузове цукати при кімнатній температурі або в духовці, а потім присипаємо крохмалем або цукровою пудрою і використовуємо за призначенням. Цукати з гарбуза за цим рецептом можна приготувати і в мультиварки, використовуючи для карамелізації режим «Варка на пару».

цукати з гарбуза Цукати з гарбуза без цукру Здавалося б що приготування цукатів без цукру неможливо апріорі, проте солодку закуску легко можна карамелізувати за допомогою меду, або фруктози, або навіть того й іншого. Інгредієнти: гарбуз — 400 г; кориця мелена — 1 ст. ложка; фруктоза — 2 ст. ложка; мед — 2 ст. ложки; вода — 2 ст. Приготування Перед тим, як робити цукати з гарбуза, кубики овоча слід розм’якшити, проваривши разом з корицею на слабкому вогні. М’які овочеві шматочки висушуємо паперовим рушником. У каструлю наливаємо 2 склянки води, додаємо мед і фруктозу, чекаємо, поки суміш закипить, а потім закладаємо м’яку гарбуз. Проварюємо майбутні цукати в сиропі 15-20 хвилин, знімаємо каструлю з вогню і даємо гарбузі постояти в ньому ще добу. Після закінчення часу гарбузове шматочки відокремлюємо від сиропу і підсушують кілька діб при кімнатній температурі на вощеного папері, або при 40 градусах в вентильованої духовці. Готові цукати за смаком нічим не відрізняються від звичайного, цукрового варіанту. Смачного!

(Джерело))