Майже 10 тисяч "немолодих" жителів Рівненської області цього року отримали статус безробітних. Це зрілі, досвідчені, працездатні люди у віці після 35 років. Як воно, починати життя спочатку?

Це стається несподівано і майже завжди виглядає катастрофою. Наказ про ваше звільнення – це болісне перетискання артерії. Артерії, яка живила ваш холодильник, освіту й виховання ваших дітей, рахунки комунальних служб, аптечку хворих родичів і т.ін. А найголовніше – вашу самооцінку і відчуття своєї потрібності в суспільстві.

Але це сталося. І це не кінець світу. Просто факт з вашого життя.

Що радять в таких випадках психологи?

1. Не панікувати! Ясна річ, ви переживете стан шоку. Але він триває недовго і не несе такої небезпеки як відчай. Думки на кшталт «І кому я тепер треба?», «Нема шансів влаштуватись без блата й хабаря» відкидайте як шкідливі самонавіювання. Вони тягнуть за собою логічні продовження: «тепер будемо голодувати - діти схуднуть- виростуть неуками-собаку і кота виженемо на вулицю-немає в світі справедливості і взагалі – все, кінець, життя не склалося».

Страх збільшує проблему в розмірах. Не пускайте його в свої думки.

2. Відпочити. Згадайте скільки разів ви в дощ і сніг по-мученицьки йшли на роботу, мріючи про вихідний. Як часто ви заздрили людям, яким не треба поспішати вранці і шукати сили на домашні справи ввечері. Зараз ваш час Насолоджуйтесь! Кожним вільним ранком, в якому ви нікуди не запізнюєтесь. Кожним днем тижня, різниця між якими згодом дуже розмиється.

3. Зайнятись тими справами, на які раніше не вистачало часу. У кожного є цілий віз справ, до яких «руки не доходили» раніше. Після нетривалого відпочинку беріться до них.

4. Розкрити нові таланти, кардинально змінити професію. Тепер ви можете знайти роботу відповідно до покликання, якщо до цього все було не так. Згадайте про приспані таланти і нереалізовані мрії. Вчіться співати, малювати, клеїти нігті, програмувати. Якщо починати нове життя, нехай там з’явиться те, про що ви мріяли.

Ложка дьогтю: на здобування нових знань доведеться виділити кошти. Яких у безробітного стає все менше і менше. Та й перші кроки в незнайомій сфері даватимуться нелегко. Приготуйтесь пережити період дискомфорту й сумнівів.

5. Проаналізувати минулий досвід і скласти план майбутніх дій. Минуле повинно бути вашим вчителем, а не граблями, об які ви набиватимете одні й ті ж гулі. Його потрібно проаналізувати, не шкодуючи при цьому своє самолюбство.

План дій обов’язковий. Всі успішні люди планували своє майбутнє. Визначте глобальну ціль, потім – кроки, які до неї приведуть. Людина, яка не знає, куди хоче прийти, нікуди і не прийде. Цього разу не соромтесь мріяти. Ви тепер дорослий. Вам все можна.

6. Існує три стадії, через які проходять звільнені працівники: Образа-Оптимізм-Апатія Для образи відведіть мінімум часу. Навіть якщо вас відверто «з’їли». Світ мудрий і на все, що з вами сталося, була причина. І ця причина майже завжди в вас. Якщо після тривалого періоду оптимізму ви не знайдете нову роботу, то можете впасти в апатію. Гроші закінчаться, руки опустяться, знизиться рівень вимог до роботи, здаватиметься, що ви нічого не можете. Вас уже влаштовуватиме робота рядового продавця чи прибиральника, не зважаючи на дві вищі освіти і букет вроджених талантів.

По-перше, немає нічого принизливого в будь-якій професії, якщо виконуєш її чесно. По-друге, розумніше погодитись на простішу роботу як тимчасову міру. А між тим здобувати знання і досвід, необхідні для просування по наміченому плану. Не забувайте, що ваша ціль – лише вперед і вгору. Навіть якщо в обхід.

Що пропонує держава?

Офіційний статус безробітного, грошову виплату, можливість перекваліфікуватись за допомогою навчальних курсів і навіть шанс знайти з їхньою допомогою роботу . Якою б скупенькою не виглядала виплата по безробіттю і якими б смішними вам не видавались знайдені там вакансії, все-одно це шанс. І він вищий за нуль. Зверніть увагу на курси. Більшість з них вам обійдеться набагато дорожче в приватних навчальних центрах. Хоча і якість отриманих знань може бути відповідна.

Ложка дьогтю – будьте готові пережити легке відчуття приниження, коли доведеться приходити на відмітки до інспектора. І коли він, перебуваючи в поганому настрої, суворо виставлятиме вас за двері у випадку невчасного візиту. Бо ви – побирайко, який прийшов просити в нього гроші.

Що дають самостійні пошуки роботи?

Якщо ви не наважились на створення власної справи, то доведеться пройти цікавий шлях пошуку свого роботодавця й виснажливих співбесід. Реєструєтесь на сайтах типу rabota.ua, work.ua, jobs.ua. Переглядаєте вакансії, надсилаєте резюме, підписуєтесь на новини, обдзвонюєте роботодавців. Найбільше вакансій пропонують в розділах торгівлі, робочих спеціальностей, менеджменту, логістики та роботи за кордоном. Тут одразу видно розмір зарплатні, яку обіцяють, вимоги до кандидата, а головне – назву організації чи підприємця-роботавця. В газетах типу Афіша, Авізо такі дані переважно відсутні. Серйозність пропозицій в газетних оголошеннях набагато нижча ніж на раніше згаданих сайтах. А листівки типу «Робота шукає тебе», «Хороший заробіток, нескладна робота в офісі», якими обклеєне все місто, майже всі приведуть вас до одного і того ж офісу.

Навіть при самому оптимістичному настрої пам’ятайте – чим більше вам платитимуть, тим більше вимагатимуть. Безкоштовний сир у вигляді «нескладної роботи» буває лише в мишоловках.

Проявляйте наполегливість, не втомлюйтесь знову і знову ходити на співбесіди. Навіть якщо не відповідаєте всім перерахованим вимогам роботодавців. Часто вони готові взяти до себе неідеальних але серйозних кандидатів. Таких як ви. Почитайте статистику невдалих спроб проявити себе відомих і багатих людей. Мало хто з них влучив у ціль з першого разу.

Ложка дьогтю – на власному досвіді ви все ж переконаєтесь, що влаштуватись на хорошу роботу з зарплатнею більше 4000 грн «по знайомству» набагато легше, ніж самостійно. А ще ця дивна умова брати на роботу жінок до 35 років. Жінка після 35 вже навчила маленьких дітей самостійно пересуватися зі школи до дому, виросла із любовних проблем й повиганяла більшість тарганів з голови. Вона тільки стала готовою до серйозної праці, як її вже визнали непідходящою за віком. На жаль, з такими відмовами ви теж стикнетесь.

То які ж шанси?

Шанси прямо пропорційні докладеним зусиллям і бажанню. Збільшуються від володіння англійською, польською мовами. Від досвіду роботи в обраній сфері, наявності водійських прав й автомобіля, навичок роботи в інтернеті, пошукових системах, графічних редакторах або інших програмах залежно від вакансії, на яку претендуєте. Здобуття цих знань – ваша самостійна робота і необхідний засіб для руху вперед відповідно до складеного плану. Ви ж не забули скласти план просування до своєї мрії?

Технічний прогрес робить свою справу. Щороку рівень знань, зароблених нами у ВУЗах потом і кров’ю, все менше відповідає вимогам сучасних реалій. Тому вам гарантовано доведеться вивчати щось з початку. Правда, мозок вже не так запам’ятовує, як у 20 років. Зате в 40 він уже дисциплінований і вміє відсіяти зерно від полови. Найголовніший урок для дорослих безробітних – це відділитись від свого минулого професійного образу. З часом люди змішують уявлення про себе з уявленням про свою роботу. Вони кажуть: «Я – лікар», «я - бухгалтер» або «я - водій». Але це лише костюми, в які вбирається їхня особистість. Втрата роботи – це можливість змінити костюмчик. І заодно роздивитись голісінького себе, неодягненого в чужі шаблони. Позбутись нав’язаного суспільством почуття неповноцінності й запитати себе самого: «Ти знаєш, що ти – Людина? Ти знаєш про це чи ні?».

Роботу знайти можна. І навіть можна змінити життя на краще. Хоча б тому, що життя – це завжди безпрограшна гра. Головна умова – розвиватись і змінюватись. Все, що не розвивається, знищується природою. Такі ж закони діють і в професійному житті. У вас ніколи не буде саме такої роботи як раніше. Ваші сьогоднішні вміння завтра вже будуть застарілими. І в цьому немає ніякої трагедії.

Адже щодня у вас настає Сьогодні – час, коли ви в силах щось змінити.

✍✍✍
Стаття учасниці проекту "Здобувай досвід разом із "Рівне 1" Галини Крат.

Надсилай свої статті на електронну адресу office@rivne1.tv й очікуй повідомлення від модератора з посиланням на її публікацію на сайті rivne1.tv.

Не втрать свій шанс!

Деталі проекту