Застуда, на жаль, часта гостя у цю пору. І щоразу, коли з'являються її симптоми, брати "лікарняний" складно. Адже, щонайменше, доведеться йти у поліклініку, а там через ослаблення організму легко підчепити й інші, складніші захворювання. Тому увечері, перед сном, можна застосувати старий метод - лікування застуди пивом. Одразу ж варто розуміти , що лікування не передбачає отримання насолоди, а от шанси стати на ноги вже наступного дня чималі.

Домашня медицина передбачає застосування пива в боротьбі з кашлем, застудою та ангіною. Але найперше, потрібно пам'ятати, що як і при вживанні аптечних ліків, тут також є свої рекомендації, інструкції та дозування. А тому, по-перше, це помірність. Тобто, процес лікування не можна перетворювати в п'янку. По-друге, лікуватись доведеться точно не прохолодним хмільним напоєм.Знавці рекомендують лікуватись тільки гарячим пивом, відтак напій у кращому випадку вийде так собі, а в гіршому - нестерпним. До речі, використовувати варто світле, слабоалкогольне пиво.

Щоб зрозуміти чому і як пиво допомагає при застуді, варто розуміти, що "хмільне" в нагрітому стані прискорює обмін речовин в організмі, полегшує процес кровообігу, розширюючи судини. При цьому, нормалізує кров'яний тиск, діючи приблизно так само, як коньяк. До того ж підігріте пиво - потогінний засіб, а також полегшує стан дихальних шляхів при інфекційних захворюваннях.

Рецепти:

— Найлегший спосіб - змішати кухоль підігрітого пива з ложкою меду. Застуда пройде непомітно. Більші складніші рецепти передбачають додавання кориці, гвоздики та навіть яєць. Відтак, кожен може підібрати собі "ліки" за смаком.

— Можна взяти 2 пляшки пива, щіпку кориці та 3-4 палички гвоздики і трішки лимонної цедри. Спершу треба 3 жовтки розтерти 4 столовими ложками цукру до утворення піни. У цю масу влити гаряче пиво з прянощами. Усе варити до загустіння, але не доводити до кипіння. Ефект в лікування застуди буде помітний вже через 2-3 прийоми. При цьому разова доза - 1 -1,5 склянки суміші.

— На пляшку пива треба склянку цукру. Два лимони перемолоти на м'ясорубці зі шкіркою. Туди додати ложку листя анісу і дві столові ложки подрібненого кореня солодки. Усі інгредієнти добре перемішати і годину варити на водяній бані. Коли напій охолоне, його потрібно процідити, після чого вживати як сироп - по столовій ложці тричі на день. Цей засіб дуже дієвий при кашлеві.

— Окрім вживання всередину, з пива можна робити і лікувальні компреси, особливо, коли дає про себе знати горло. Склянку пива треба нагріти до температури тіла, змішати з чайною ложкою меду. Змочену в розчині серветку чи рушничок прикладіть до шиї. Компрес доповнить поліетилен, яким серветку накрийте зверху. А опісля закутайте горло шаликом.