(*6-го жовтня Православна церква вшановує пам'ять пророка Іоанна Хрестителя. Які традиції та прикмети наші предки пов'язували з цим днем?*)

Зазвичай день 6-го жовтня був дуже холодним, і часом саме в цей час селяни починали топити печі. Вважали, що потрібно саме в це свято обов'язково утеплити будинок, протопити хату, заготовити дрова на зиму, так люди гадали, що буде простіше перезимувати.

У це свято існувала традиція випікати так звані наливушки. Для цього мили картоплю і змішували її з яйцем і молоком. Далі виливали на житній коржик і трохи згортали по краях.

Також в день Іоанна Хрестителя було прийнято ворожити на власну долю.

Для цього дівчата та юнаки йшли до місця злиття двох річок, набирали два глечика води (порівну). Потім приносили їх додому і дивилися, з якої посудини швидше випарується вода.

Якщо води з глибшої та довшої річки ставало менше в посудині, то проблеми збережуться протягом усього року, і навпаки.

До речі, якщо людині ворожіння показало невдачу, то його називали бідолахою і намагалися триматися від нього якнайдалі, щоб самим не стати нещасними.

Також говорили, що свої біди перераховувати не можна, оскільки, скільки нарахуєш лих, стільки ж прийде знову - накликаєш.

Народні прикмети на 6 жовтня

- 6 жовтня мало грибів і багато горіхів - чекай лютої зими.

- Бур'ян високий - прикмета, що снігу взимку буде багато.

- 6 жовтня чути крики гусей, що летять на південь - незабаром настануть зимові морози.