Фата з'явилася на Близькому Сході і служила захистом від вітру і сонця пустелі і одночасно охороняла цнотливість жінок за часів, коли єдиним законом була сила.

Жінка закривала обличчя для того, щоб її чоловік не був убитий за її красу. Крім того, це був час договірних шлюбів, і наречений майже ніколи не бачив обличчя своєї нареченої до весілля. Щоб визначити оптимальну довжину фати, можна приміряти з сукнею її різні варіанти. Фата «рум'яна» (blusher veil) - це коротка одношарова фата, яка закриває обличчя нареченої під час весільної церемонії. Фата цього типу доходить до плечей і закріплюється на верхівці. За традицією наречений відкидає фату з нареченої в кінці весільної церемонії, щоб перший раз поцілувати її, як чоловік дружину. За іншою традицією відкриває обличчя нареченої її батько, який веде її до вівтаря і відкидає фату, щоб поцілувати дочку і передати її нареченому.

pic

pic Фата «клітка для птиці» (birdcage veil) - традиційно це коротка фата, яка доходить до підборіддя. Але останнім часом з'явилася тенденція скорочувати цю фату таким чином, щоб вона прикривала тільки очі або асиметрично падала на обличчя. Фата «клітка для птиці» несе в собі відтінок іронії, сучасного шику і підкресленою індивідуальності. Така наречена виглядає яскравою і модною, а також впевненою в собі жінкою. Фату «клітка для птиці» шиють з сітки, французької, російської або англійської. Ці три види сітки відрізняються щільністю переплетення. Французька сітка - найщільніша, з найменшими отворами, а англійська - з найбільшими.

pic

pic

pic Фата завдовжки до плечей (flyaway veil) - близько 60 см в довжину. Цей вид фати прекрасно підходить для суконь з великою кількістю деталей на грудях, на талії або на задній частині спини, наприклад, з вишивкою бісером. Така фата не відволікає уваги від обробки плаття і гармонійно їх доповнює. Фата до плечей прекрасно підходить для менш урочистих весіль і для випадків, коли наречена хоче акцентувати основну увагу на красивому платті. Існує підвид фати до плечей - багатошарова фата, яка ледь торкається плечей. Це менш формальний варіант для енергійних дівчат, які хочуть, щоб їх весілля була схоже на веселу модну вечірку. Така фата допомагає підкреслити красиву обробку сукні на спині, а також прекрасно гармонує з сукнею довжиною по щиколотку.

pic

pic Фата довжиною до ліктя (Elbow length veil) - фата, що прикриває спину і руки до ліктя. Може складатися з одного або декількох шарів. В останньому випадку вона поєднується з фатою «рум'яна». Довжина такої фати становить близько 80 см. Це прекрасний варіант для проведення весілля в неформальній обстановці. Фата до ліктя чудово поєднується з весільним вбранням в стилі бальної сукні, так як фата закінчується там, де починається пишна спідниця.

pic

pic Фата завдовжки до кінчиків пальців (fingertip length veil) - найпоширеніша модель, тому що вона прекрасно підходить до будь-якої фігури і статурі, а також гармонійно поєднується з більшістю фасонів весільних суконь. Довжина такої фати - приблизно 110 см. Під час одруження з принцом Вільямом 29 квітня 2011 р Кейт Міддлтон була просто чарівна в фаті до кінчиків пальців з тонкої шовкової сітки. Довжина фати в цьому випадку була несподіванкою, але вона прекрасно гармоніювала з витонченою фігурою і елегантним сукнею. Багато хто був упевнений, що наречена з'явиться в кафедральній або королівської фаті з довгим шлейфом. Але обрана фата до кінчиків пальців дозволила їй підкреслити чудову весільну сукню від Олександра Макквін, зберігаючи в той же час урочистість королівського весілля.

pic