Понеділок - важкий день. І не лише у людей. Нещодавно у Рівному облаштували "високоінтелектуальні" зупинки. Після тривалих розмов, презентацій, встановлення, ((http://rivne1.tv/news/72230)(минулого тижня дві такі зупинки нарешті урочисто відкрили)) на Театральній площі. Обіцяли багато - тепер тут вільний Wi-Fi, інтервал руху громадського транспорту, місце для підзарядки різних девайсів. Журналісти Rivne1.tv спробували провели справжній тест-драйв і перевірили, на скільки "розумні" зупинки - розумні?

Місце проведення тесту: Театральна площа.

Дата: 9:30 - 10:00, понеділок, 3 жовтня.

Що тестуємо: нещодавно облаштовані "розумні" зупинки у Рівному.

Тестуємо обіцяні параметри зупинки, на які вказано на банері зупинки: електронне табло, карта міста, доступ до Інтернету та зарядний пристрій.



pic

ЕЛЕКТРОННЕ ТАБЛО

За ідеєю розробників, "розумна" зупинка повинна інформувати рівнян та гостей міста про прибуття громадського транспорту. На одній зупинці висвічується інформація про прибуття тролейбусів, на іншій - про маршрутні таксі. Точніше, ця інформація повинна висвічуватись. Але сьогодні табло "спало". Тому пасажирам краще орієнтуватись на старі добрі таблиці з графіком руху міського транспорту.



pic

КАРТА МІСТА

За скляними стінами "розумної" зупинки можна побачити лиш бренд Рівного, а самої карти міста ви тут не побачите. Хіба скористаєтесь своїм не менш розумним смартфоном і підключитесь до Інтернету. Благо, наступний пункт "інтелекту" нашої зупинки це дозволяє.

ТОЧКА ДОСТУПУ ДО ІНТЕРНЕТУ

От що справді працює на "розумній зупинці" так це Wi-Fi. Тепер на Театральній площі можна легко підключитись до Rivne-Free. І у такий спосіб "погуглити" карту міста, рух транспорту, а заодно ознайомитись з міськими цікавинками, новинами чи чого душа побажає.

Рівне нський DozoR

Оскільки електронне табло на зупинці "мовчало", шукаємо альтернативний спосіб відстежити рух маршруток та тролейбусів. Для зручності рівнян нещодавно запровадили можливість стежити за громадським транспортом он-лайн через DozoR. Одне незручно - працює він якось вибірково. Перевірити, коли та який транспорт під'їде до зупинки не вдалось. Та й не про всі маршрути є чітка інформація. Зате погортала карту міста.

До прикладу - скріни руху однієї з маршруток та тролейбусів Рівного зранку.



pic

pic

За кілька годин ми ще раз перевірили роботу сервісу DozoR. Цього разу сервіс працював. Тільки от до "пункту призначення" вже доїхала, тому тестила його вже сидячи в робочому кріслі.



pic

ЗАРЯДНИЙ ПРИСТРІЙ

"Підживити" свій телефон на зупинці можна. Поки - теоретично. На кожній із зупинок є по чотири USB-входи. Тому підзарядити свої ґаджети можна було б... аби ці входи працювали. До речі, місце для зарядки не дуже помітне. Оскільки, коли я підключала телефон, рівняни з подивом цікавились, що це за "опція" у зупинки і чи вона працює. Відповідь: "Є, але не працює".



pic

Так, з чотирьох "обіцяних" опцій "розумної" зупинки працює лише одна (доступ до Wi-Fi)! Звісно, якщо не враховувати те, що функцію "посидіти під накриттям, дочекатись транспорту" зупинка виконує на "відмінно".

Про ще одну "майже розумну" зупинку"

Кілька місяців тому на в'їзді до Рівного з боку Луцька встановили зупинку теж обладнану електронним табло. Дехто міг бачити, що тут висвічується графік руху транспорту. Втім, сьогодні, 3 жовтня, зранку табло не працювало. Хоча ще минулого вівторка, 27 вересня, все працювало.



pic

РЕЗУЛЬТАТ ТЕСТУ: Висновок напрошується один - з початку робочого тижня у час пік рівненські "розумні" зупинки влаштували страйк. Чи довго він триватиме - побачимо.