У народі 2 жовтня вшановували мученика Трохима і вважали, що прийшла пора забирати вулики з пасіки додому і запаковувати їх на зиму. Від цього дня і до 10 жовтня колись проводили лікування медом. Вранці на голодний шлунок треба було з’їсти ложку меду – це мало вилікувати від усіх хвороб і зміцнити організм на всю довгу зиму.

За церковним календарем 2 жовтня вшановують мучеників Трохима, Саватія і Доримедонта, благовірних князів Федора Смоленського та його синів Давида і Костянтина, мученика Зосима пустельника, благовірного великого князя Київського та Чернігівського Ігоря та преподобного Олексія.

Іменинниками 2 жовтня є:

Давид, Костянтин, Ігор, Трохим і Олексій.

Події 2 жовтня:

1738 — у Переяславі єпископом Переяславським Арсентієм Берло відкрито вищий навчальний заклад — Переяславський колегіум. 1918 — Гетьман України Павло Скоропадський розпочав формування української національної гвардії. 1990 — представники Студентського Братства Львова та Української студентської спілки (УСС) розпочали політичне голодування на площі Жовтневої революції (зараз Майдан Незалежності) у Києві.

2 жовтня народились:

1891 — Йосип Бокшай, український живописець, майстер пейзажу. Спільно з А. Ерделі вперше на Закарпатті організував художню школу. Автор картин «Озеро в горах», «Синевир», «Полонина Рівна», «Зустріч на полонині».

1906 – Іван Багряний (справжнє прізвище: Лозов'ягін), український поет, прозаїк, публіцист, політичний діяч.

1943 — Богдан Стельмах, український поет. Його вірші «Перший сніг», «Пшеничне перевесло», «Колиска вітру», «Запроси мене у сни», «Тільки раз цвіте любов» з музикою Івасюка й Білозіра стали загальнонаціональними шлягерами у виконанні гуртів Ватра, Океан Ельзи та Плач Єремії, виконавців Руслани й Олександра Пономарьова, Софії Ротару і Василя Зінкевича.