(* 27 вересня Православна церква відзначає свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього або просто Воздвиження. Цей день відноситься до дванадцяти найбільших церковних свят.*)

Заснування свята зв'язане з історичними моментами IV століття, коли святий рівноапостольний цар Костянтин зробив християнство релігією своєї держави. Через деякий час мати Костянтина - свята рівноапостольна цариця Олена вирішила поїхати до Єрусалиму з метою знайти найбільшу святиню християн - хрест, на якому страждав і помер Спаситель.

Цариця Олена організувала розкопки і в результаті цього була віднайдена печера Гробу Господнього і недалеко від неї знайдено три хрести. Хрест Ісуса Христа був виявлений тоді, коли хворий чоловік, торкнувся до нього і отримав зцілення.

За ще однією легендою, коли по вулиці несли померлого, то зіткнулися з хрестом Ісуса Христа і в цей момент мертвий чоловік воскрес. Тому і з'явилася назва Животворящий Хрест).

Частину хреста цариця Олена наказала доставити в Константинополь, а інша його частина була розміщена в головній церкві Єрусалиму. А над самою печерою Гробу Господнього був побудований храм Воскресіння Христового, в який і перенесли святиню.

pic Щоб дати можливість численним віруючим преклонитися перед хрестом Господнім, єпископ Єрусалимський Макарій піднімав, або "споруджував" його над головами людей, що молилися, і від цього підняття - "спорудження" - і пішла назва свята.

Тому дане свято випадає на 27 вересня в пам'ять про освячення храму Воскресіння, яке було здійснено в 335 році.

Для усіх віруючих людей хрест є символом спокутаної жертви Ісуса Христа. Здавна християни шанують цей символ, приймаючи обітницю смиренно нести "свій хрест", цілком покладаючись на волю Божу.

Так як хрест символізує страждання, то у свято Воздвиження слід дотримуватися суворого посту. Також в цей день не можна починати важливих справ, бо все піде прахом. Треба відвідати церковну службу, а після цього потрібно очистити дім від нечисті. Для цього необхідно окропити святою водою кожен куток, читаючи молитви.

За народними звичаями цей день також зв'язувався з "рухом" природи - поступовим переходом осені в зиму.

Так з святом Воздвиження люди пов'язували ряд народних прикмет:

- Воздвиження осінь зимі назустріч рухає.

- Воздвиження каптан з плечей зрушить, кожух насунеться.

- Воздвиження - хліб з полів зрушився.

- На Воздвиження остання копиця з поля рухається, і останній віз на тік поспішає.

- На Воздвиження останні птахи вирушають у далекі краї, а змії - залазять у нори на зимівлю.

Воздвиження було також початком вечорів капусти: "Воздвиження - капусниці, капусту рубати пора", "метикує баба про капусту, Воздвиження прийшло", "На Воздвиження у доброго молодця капуста біля ганку".

У багатьох селах красиво вбрані жінки ходили в цей день з будинку в будинок, вітаючи господарів з початком капусток. Гостей пригощали пирогами з капустою і говорили: "У доброго мужика на Воздвиження день і пиріг з капустою".