Шоколадом називається кондитерський виріб, виготовлений на основі какао-масла. Саме масло, а не какао-порошок, як думає більшість людей, надає шоколаду аромат і смак. До речі, саме тому так званий "білий шоколад" і має шоколадний смак, хоча зовнішній вигляд у нього зовсім не шоколадний.

Як підробляють шоколад?

Перший спосіб - використання (в тому числі і без вказівки на обгортці) дешевих гідрожирів, і тоді у такого продукту з'являється характерний смак, він не тане, а кришиться або в'язне в зубах. Такий шоколад гірше зберігається, а тому дешеві гідрожири, як правило, супроводжуються консервантами - тривале вживання яких (у великих кількостях), на думку експертів, загрожує найстрашнішими недугами, аж до раку крові.

Другий вид підробки - додавання какао-порошку. Побачите його в складі продукту, знайте, що це не шоколад, а щось низькосортне, так як какао-порошок приготований з макухи (залишається після віджимання масла з какао-бобів). На деяких імпортних шоколадках значиться «какао Велл», що перекладається буквально як «макуха»).

Третій спосіб - додавання соєвих і різних білкових продуктів. Їх ви розпізнаєте по світлішій і матовій поверхні «шоколаду» (справжній має ніби відполіровану поверхню), прилипанню до зубів і глухому звуку при розламуванні.



шоколад і підробка

Як відрізнити підробку?

Справжній шоколад ламається з сухим тріском і ні в якому разі не тягнеться. На зламі повинна бути присутня яскраво виражена матовість, в той час як сама шоколадна плитка має гладку блискучу поверхню. Якщо покласти невеликий шматочок шоколаду на язик, він вмить розтане (чого не відбувається в тому випадку, якщо какао-масло замінено жирами). Відбувається це тому, що какао-масло тане вже при температурі +32 градуси.

Шоколад називають гірким, якщо какао більше 50%, і чорним - якщо близько 40%. Молочний шоколад хороший при утриманні какао 35-40% і неодмінної наявності натуральної ванілі. На вигляд хороший шоколад повинен бути однорідним за кольором, гладким і блискучим.



шоколад і підробка

Що можна дізнатися по етикетці?

На упаковці кожного товару обов'язково повинен бути зазначений повний склад компонентів продукту. Цього правила виробники в основному дотримуються, інакше їх продукцію просто не допустять до прилавка. Пишуть його якомога дрібніше. Правда, на окремих шоколадних цукерках дрібного формату цей список не поміщають, але він є на кожній пакувальній коробці. Що ж стосується шоколадних плиток, то на них склад присутній обов'язково.

Уважно прочитайте його. Якщо замість какао-масла до складу ласощів входять гідрогенізовані жири або рослинні масла, без сумніву: перед вами просто солодка плитка. Вона має право на життя, але повинна продаватися тільки під своєю власною назвою і за ціною нижчою, ніж шоколад.

Другий пункт, на який треба звертати увагу, вивчаючи склад пропонованого вам солодкого продукту, - консерванти. Справжній добротний шоколад спочатку не повинен їх містити, як і заборонених добавок, які найбільш характерні для імпортного шоколаду окремих найменувань, особливо з країн Південно-Східної Азії, Туреччини та Східної Європи.

Крім того, етикетка повинна бути без орфографічних помилок. Їх наявність може свідчити про можливу фальсифікацію продукту.

Зверніть увагу на ціну: якщо вона значно нижче ціни на аналогічні вироби інших фірм і вміст какао-продуктів на обгортці не позначено, - на високу якість такого продукту сподіватися марно. Перевірте дату виробництва та термін реалізації.

Джерело