Відсутність натхнення - ось основна причина творчої кризи, яка час від часу трапляється з усіма причетними до мистецтва. І хоча муза - примхлива гостя, та її все ж можливо привабити. От і декілька порад для типово творчих.

1. Не нарікайте на відсутність музи. Натхнення завжди можна повернути та активізувати. Тож якщо воно не приходить, активізуйте його самотужки. Пригадайте, у яких саме ситуація у Вас виникає цікава ідея. Можливо, після перегляду улюбленого фільму, чи після прослуховування класичної музики... Це зовсім не означає пошук готових ідей і плагіат. Можливо, певний поетичний рядок Вам підкаже якусь життєву ситуацію і ввімкнеться ланцюжок фантазування. Не лінуйтеся шукати у мистецтві.

2. Оточіть себе творчими і багатими на ідеї особистостями. Вони надихатимуть Вас на постійний розвиток. Під час розмов у творчому колективі ідеї зазвичай пульсують. Успішний приклад реалізації Вашого друга - чудовий стимул для саморозвитку.

3. Коли все ж Муза приходить, не втрачайте нагоди! Хай навіть Ви дуже втомлені, і зараз не до творчості, завжди майте при собі клаптик паперу. Та навіть і диктофон на мобільному стане в нагоді. Бо потім спонтанна ідея може легко забутися.

4. Як апетит приходить під час їжі, так і хороший задум під час наполегливої праці. Бодай Вам навіть здається, що в голові порожньо, - просто сядьте за роботу. З часом натхнення прийде.

5. Не соромтеся записувати те, що Вам видається дурницею. Можливо та чи інша ідея згодом стане актуальнішою, або ж трансформується. Або ж під час гортання старих блокнотів надихне на щось інше.

І пам'ятайте, творчість - це теж праця. Тож часто наполеглевость - запорука найоригінальніших ідей!